Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A 2017-es év újszülöttjei 2017. december 28.

Idén sem volt hiány gyermekáldásban, hiszen kölykök és fiókák sokasága született vagy kelt ki a mögöttünk álló esztendőben. A legnagyobb érdeklődés a kiselefánt világra jövetelét övezte, de a zsiráfok szaporításában is rekordévet zártunk.

Idén is sok kisállat, kölyök és fióka született, vagy kelt ki a tojásból. Olyan sok, hogy már az is meghaladná e cikk kereteit, ha mindegyiket egyenként felsorolnánk. A jelentősebb szaporulatokról persze év közben rendre beszámoltunk honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon is, mégsem haszontalan, ha röviden felidézzük a 2017-es esztendő örvendetes szaporítási eredményeit.

A legnagyobb érdeklődés természetesen Arun, a kiselefánt világra jövetelét kísérte, a születésről készült kisfilmünket több mint félmillióan látták. De ki kell emelni az év végén született gorillabébit és a három zsiráfborjat is, mert bár ezeket a nyakigláb állatokat már 1868 óta szaporítjuk, és az elmúlt években rendszeresen születtek újabb és újabb zsiráfborjak, az idén fordult elő először, hogy egy naptári éven belül három zsiráf is a világra jött.

Az erszényesek között az őshazájukban már ritkulóban lévő ecsetfarkú patkánykenguruknál márciustól novemberig egyre-másra jöttek elő az erszényekből az újabb és újabb kicsinyek. A kovariknál, azaz a kettősfésűs erszényes egereknél pedig több évtizedes szünet után örülhettünk újbóli szaporulatnak, hiszen három kölyök is született.

Májusban gyermekáldás volt a lajhároknál is: ezúttal Lili, a nyolcéves fiatal nőstény adott életet egy kölyöknek. Egyébként az anyaállat maga is budapesti születésű. A főemlősök közül a gyűrűsfarkú makiknál három kölyök született az év első felében, a Pálmaházban lakó éji majmok csapata pedig két jövevénnyel gyarapodott februárban, illetve áprilisban.

A ragadozók közül érdemes kiemelni a közönség körében méltán népszerű, bájos ormányosmedve kölyköket, de főképp „a márciusi ifjakat”, vagyis az ázsiai vadkutya kölyköket, akik éppen nemzeti ünnepünkön, március 15-én születtek.

Idén született patásaink közül a zebracsikót, a kritikusan veszélyeztetett cebui disznóknál világra jött három kismalacot, a két muntyákszarvas gidát (tavasszal és ősszel is született egy-egy) mindenképpen érdemes külön is megemlíteni. Három újabb jövevénnyel tovább folytatódott az indiai antilopok családregénye is. A ritka és egzotikus fajok mellett gyermekáldás volt például a muflonoknál is: az idei bárány a Muffin nevet kapta.

A rágcsálóknál nagyszerűen szaporodtak többek között a gundik, a nagy marák és a prérikutyák, sőt, még a zöld agutik is.

A madarak közül természetesen a két pingvinfióka, különösem az áprilisban bemutatkozott Tifani lopta be magát leginkább a nagyközönség szívébe, de jelentősek a papagájokkal kapcsolatos szaporítási eredmények is. Példának okáért idén a veszélyeztetett vörösfülű aráknál is volt egy fióka. Gyermekáldás volt a pompás koronásgalamboknál is. A rózsás flamingóknál mindösszesen 17 apróság kelt ki a tojásból és cseperedett fel sikeresen, továbbá két borzas és egy rózsás gödénnyel, valamint egy batlával is gyarapodott a madárállomány. A bütykös ásóludaknál 1, a vörös ásóludaknál 10 kisliba, a sárga fütyülőludaknál 19 kisliba, a cigányrécéknél pedig 3 kiskacsa cseperedett fel. Természetvédelmi szempontból különösen örvendetes, hogy a kritikusan veszélyeztetett tarvarjaknál is volt 8 fióka. Marlene és Dietrich, a kaffer szarvasvarjú szülőpár nászának is volt gyümölcse az idén.

A hüllők közül a mangrovesiklóknál, a Ruthven-királysiklóknál, a kaliforniai királysiklóknál, a hondurasi királysiklóknál, a gabonasiklóknál, a sisakos kaméleonoknál, a vitorlásgekkóknál, a szakállas agámáknál, a vöröshasú huszárteknősöknél és a tigrispitonoknál is említésre méltó szaporulat volt. Az akváriumi állatok közül a legtöbb figyelmet alighanem a nemrégiben világra jött édesvízi rája kapta.