Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A 2018-as év mentett állatai 2019. január 18.

A mentőmunka keretében munkatársaink 108 védett vagy fokozottan védett faj 1807 egyedének nyújtottak segítséget. Ebből 81 faj 910 egyede volt madár, 17 faj 734 egyede volt emlős, a többiek a hüllők és a kétéltűek közül kerültek ki.

Az új év eljövetelével általában számot vetünk azzal, hol tartunk, és hogy mi történt az előző évben. Nincs ez másként nálunk sem: az év legelső napjaiban az évkezdő állatkerti „népszámlálás" eredményeit tettünk közzé, majd készítettünk egy összefoglalót a 2018-as évben született kölykökről és fiókákról is. Nemrégiben az Állatkertünkben folyó mentőmunka adatait is összesítettük.

A 2018-as esztendőben munkatársaink összesen 108 védett vagy fokozottan védett állatfaj 1807 egyedének nyújtottak segítséget. Ebből 81 faj 910 egyede – tehát a mentett állatok nagyobbik fele – volt madár, 17 faj 734 egyede képviselte az emlősöket, 9 faj 161 egyede a hüllőket, és volt két mentett zöld varangyunk is, akik természetesen a kétéltűek közé tartoznak.

A madarak közül ebben az évben is fekete rigóból és széncinegéből volt a legtöbb: előbbiből 155, az utóbbiból pedig 148 egyed. A ragadozó madarakat a vörös vércsék képviselték a legnagyobb számban, közülük ugyanis 35 állattal akadt dolgunk a mentőmunka során. A mentett emlősök élén – legalábbis egyedszám alapján – ismét a sünök álltak 357 egyeddel. Denevérből összesen 319-et mentettünk, ők 11 különböző fajhoz tartoztak. A mentett hüllők közül a teknősökből volt a legtöbb, de erdei sikló, rézsikló és fali gyík is akadt védenceink között.

A mentett állatok közül többről honlapunkon is beszámoltunk. Írtunk például a közösségi összefogással a mentőhelyünkre került uráli bagolyról, Ottóról, a mentett rétisas fiókáról, akit speciális, a felnőtt madarak fejét és csőrét utánzó „kesztyűbáb" segítségével etettünk, a számos szabadon engedés egyikéről, a gyöngybagoly fiókákról, akiknek cseperedéséről és szabadon engedéséről is hírt adtunk, a vállsérült fenyőszajkóról, amelynek különlegessége, hogy a mentőmunka során most először akadt dolgunk ezzel a madárfajjal, Gabiról, a Sződligetnél talált, mérgezéses tüneteket mutató hódról, akit szintén sikerült visszajuttatni élőhelyére, és a lappantyúról, aki most is látható a Sünispotályban. Mindezeken túl ősszel a sünök védelmére is külön cikkben hívtuk fel a figyelmet.

Az állatmentő munkában a legnagyobb újdonságot a Sünispotály megnyitása jelentette nyár végén, augusztus hónapban. Az új bemutató mentőközpontban, amely az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár területén létesült, nemcsak nagyobb kapacitás áll rendelkezésre a mentőmunkához, hanem e munkából minden korábbinál többet tudunk megmutatni a nagyközönségnek is.

A Sünispotály megvalósítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ZOO4NAT projekt keretében kerül sor.

Állatkertünk állatmentő tevékenysége az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. Az alapítványról, illetve a mentőmunkáról itt olvashatók további információk.