Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Föld Fesztiválon állatmentő tevékenységünket is bemutatjuk 2017. április 21.

Az április 21-től 25-ig, azaz péntektől keddig tartó Föld Fesztivál sok-sok egyéb programja mellett bemutatjuk az Állatkertünkben zajló madármentő, állatmentő tevékenységet is. Védenceinkkel akár testközelből is meg lehet ismerkedni.

Az elmúlt bő negyedszázad során minden évben külön rendezvényt szenteltünk a Föld napjának. 2008 óta azonban az vált hagyománnyá, hogy a Föld napját több napon át tartó rendezvénnyé, Föld Fesztivállá bővítjük ki. Az idei Föld Fesztivál április 21-től 25-ig, azaz péntektől keddig tart. Állatkertünk, illetve az általunk létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány mellett több partnerszervezet is részt vesz a fesztiválon. Köztük van például a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete és a Magyar Talajtani Társaság, az ELTE Konfuciusz Intézete, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pest Környéki Madarász Kör, az Excelsior Hegymászó Sportegyesület, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Ökocsiga Közhasznú Egyesület is.

Az Állatkert szokásos látnivalói és főszezoni kínálata mellett a Föld Fesztivál öt napján 10 és 16 óra között hét helyszínen lesznek a fesztiválhoz kapcsolódó programok és bemutatók. Többek között a tavaszi madárvédelemmel, a hazai botanikus kertekkel és az alternatív energiaforrásokkal is megismerkedhet a nagyközönség, de lesz távcsöves madármegfigyelés és kézműves foglalkozás is. A hétvégi napokon a kínálat további nyolc programmal egészül ki, lesz például interaktív talajtani bemutató, sziklaereszkedés a Nagyszikla oldalában, bemutatkozik a Duna–Ipoly Nemzeti Park élővilága és felszín alatti kincsei, sőt, még a kínai kalligráfia világába is elkalandozhatnak az érdeklődők. A Föld Fesztivál részletes programja itt olvasható.

A Föld Fesztivál ideje alatt bepillantást nyújtunk az Állatkert madármentő, állatmentő munkájába is. Ez a tevékenység az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. A mentőmunka keretében a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló állatfajok azon egyedeinek mentésével foglalkozunk, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Akadnak közöttük sérült, törött szárnyú, legyengült, elárvult, vagy más ok miatt bajba került állatok is. A tavalyi évben több mint kétezer ilyen állat mentésével foglalkoztunk. A segítségre szoruló állatok nagyobbik része madár, de akadnak közöttük kisemlősök, illetve hüllők is.

A Nagy-tó partján felállított sátrak egyikében munkatársaink további érdekes részleteket is elmesélnek az intézményben zajló mentő tevékenységről, mi több, néhány mentett állattal a helyszínen testközelből is megismerkedhetnek az érdeklődők.