Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Alien-darázs az Állatkertben 2017. január 27.

Az Alien-filmek ikonikus, más élőlényekbe petéző szörnyetege a valóságban szerencsére nem létezik. Az ékes ősdarázs viszont nagyon hasonlóan szaporodik, amennyiben eleven csótányokba petézik. Cikkünkből megismerheti a rovarvilág Alien-szörnyetegét.

Az ékes ősdarázs (Ampulex compressa) eredetileg Afrikában honos, de ma már – nagyobbrészt emberi közreműködés nyomán – a világ több más trópusi területén is előfordul. Első látásra csupán látványos, fémesen csillogó színei keltenek feltűnést, s táplálkozásában sincs semmi szokatlan: a kifejlett állatok főként virágporon és nektáron élnek. Szaporodásának módja azonban egészen különleges, némi túlzással már-már horrorfilmbe illő. Az ékes ősdarázs ugyanis eleven csótányokat használ keltető gazdatestnek.

Peterakás előtt a darázs keres magának egy megfelelő méretű amerikai csótányt. Gyorsan lerohanja, és egy szúrással megbénítja. A bénítás azonban ilyenkor még nem tökéletes, csupán lelassítja kissé az áldozatot, lehetővé téve a darázsnak a második, precíziós szúrást, amellyel már a csótány idegrendszerének megfelelő központját blokkolja. Ezzel az állat teljesen magatehetetlenné válik, viszont egyéb életfunkciói továbbra is működnek.

Ezután a darázs zsákmányát egy üregbe vonszolja, illetve a csótány csápját afféle pórázként használva terelgeti a megfelelő irányba. Az üregben aztán egy petét rak rá, s végül kívülről kövekkel torlaszolja el a bejáratot. A petéből kikelő lárva a teljesen magatehetetlen, de továbbra is friss csótányba mászik bele, és szépen komótosan elfogyasztja. A kevésbé létfontosságú szervekkel kezdi, hogy a gazdatest minél tovább életben maradjon. Végül, amikor már teljesen felfalta belülről, a lárva bebábozódik, s két hétre rá már ki is kel belőle a kifejlett ékes ősdarázs.

Ez a különleges szaporodási módot Állatkertünk látogatói a saját szemükkel is láthatják. A Varázshegyben ugyanis külön terráriumban mutatjuk be az ékes ősdarazsakat, akik naponta több csótányt is kapnak, hogy rájuk petézzenek. Üreg helyett üvegfalú kémcsöveket biztosítunk számukra, így az odabent zajló történéseket is meg lehet figyelni. A darazsak által lezárt kémcsöveket pedig külön rekeszes üvegszekrénybe tesszük, attól függően, hogy épp hány napja történt a pete lerakása. Így a látogatók a teljes folyamatot nyomon követhetik.

Az ékes ősdarázs tartása és szaporítása igen bonyolult feladat. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban igen nagy tapasztalattal rendelkezik e téren, s több külföldi társintézményből is jöttek már hozzánk a fajjal kapcsolatos gyakorlati fogások elsajátítása céljából. Mi több, amikor a BBC tekintélyes bristoli természetfilmes műhelye (ahol az Attenborough-filmek is készülnek) az ékes ősdarazsakról szeretett volna felvételt, egy kisebb tenyészetet mi bocsátottunk a britek rendelkezésére.