Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aprócska szarvas pirinyó gidája 2018. január 17.

A szarvasfélék jó része termetes vad, a muntyákszarvasok viszont elég aprócskák, amolyan térdig érő, miniatűr patások. Hát még ha csak néhány hetesek! Legifjabb muntyákunk január 6-án született, így 2018-ban ő Állatkertünk első újszülöttje.

A szarvasfélék családjának csaknem száz faja közül nálunk inkább a nagyobb termetűek ismertek. A hazánkban őshonos gímszarvasoknál például egy megtermett bika súlya a két mázsát is meghaladhatja, de a hazai erdőkben szintén megtalálható dámvad nagyobb példányai is elérhetik a 100 kg-ot. Sőt, még a náluk jóval kisebb őzek is nyomhatnak vagy 35 kilót is, a nagyobb bakok marmagassága pedig akár 75 cm is lehet.

A muntyákszarvasok – melyeknek összesen 16 különféle faja ismert – lényegesen kisebbek. A nálunk látható faj egyedei például ritkán nőnek nagyobbra 20 kg-nál, és az emberek jó részének még térdig sem érnek. Márpedig, ha a kifejlett állatok sem túl nagyok, nyilvánvaló, hogy fokozottan igaz ez a gidákra is. Éppen ezért is szokás gidának hívni a fiatal muntyákszarvasokat, szemben a nagyobb testű szarvasfélékkel, ahol az utódokat inkább borjúnak nevezzük.

Állatkertünkben meglehetősen gyakori, hogy a felnőtt muntyákszarvasok mellett gidát is láthat a nagyközönség. Amióta 2014-ben – hosszabb szünet után – újra nekivágtunk a muntyákok tartásának, hat gida jött a világra. Közülük a negyedikről (aki tavaly májusban született) annak idején egy rövid kisfilmet is készítettünk.

Legifjabb muntyákszarvasunk 2018. január 6-án látta meg a napvilágot, s ezzel ő az idei év első újszülöttje Állatkertünkben. Az első hetek tapasztalata alapján a jövevény erős és egészséges, de azt még persze nem lehet megmondani, hogy milyen nemű (egy-két hónapig is el szokott tartani, amíg ez kiderül).

Az első napokban a nagyközönség még nem sokat láthatott a gidából, sőt, még az állatkerti munkatársak se nagyon. A mellékelt fényképet az állatok egyik gondozója készítette, amikor a jövevény három napos volt. Mostanra már a nagyközönség is láthatja a kicsit, jóllehet ehhez azért még kell egy kis szerencse. Amikor a kifutóban tartózkodik, leggyakrabban a középen lévő nagyobb kő környékén érdemes keresni, mert arrafelé szokott pihengetni.