Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az állatok hűtése 2013. július 29.

Szerda óta folyamatosan érvényben van a hőségriadó. Ilyenkor, a kánikula idején sokan érdeklődnek, hogy vajon az állatok hogy viselik a rekkenő hőséget. Természetesen az állatok elhelyezését eleve úgy terveztük meg, hogy ilyen időjárással is számoltunk, de néhány állat jó néven veszi, ha külön hűsítésről is gondoskodunk.

Amikor egy új állatfaj tartásába fogunk, férőhelyének megtervezésekor eleve végiggondoljuk, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok várhatóak. Természetesen a nyári hőséggel is számolunk, hiszen a kert megnyitása, 1866 óta eddig még mindig volt nyár, és persze kánikula is volt minden esztendőben. Vagyis nem úgy kell elképzelni a dolgot, hogy a forróság beköszöntekor kezdünk el azon töprengeni, hogy mi is a helyes megoldás. Az állatok férőhelyeit eleve úgy alakítjuk ki, hogy abban napos és árnyékos, melegebb és hűvösebb részek is legyenek, mi több, azoknál az állatoknál, amelyek ezt igénylik, medence is rendelkezésre áll.

Angele és AshaNéhány állat persze jó néven veszi, ha ezen felül külön is gondoskodunk a hűsítésükről. Így például az elefántoknál a szokásos napi fürdetésen kívül kánikula idején frissítő zuhanyzásra is lehetőséget biztosítanak munkatársaink egy locsolótömlő segítségével. Az elefántok zuhanyzása mostanában különösen érdekes látvány, hiszen Ashának, a februárban született kiselefántnak ez az első nyara, így aztán nemcsak a hűsítő hatást, hanem az újabb játéklehetőséget is meglátja ebben a kánikulai gondoskodásban.

TaniaA legforróbb napokban a közönség Tania a jegesmedve felé szokott a legtöbb részvéttel fordulni, hiszen azt gondolják, hogy egy sarkvidéki állat aztán igazán szenvedhet ilyenkor. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy Tania sem a sarkvidéken látta meg a napvilágot, hanem a Rotterdami Állatkertben. Ráadásul kifutójában bőven vannak kellemesebb, árnyékos helyek, mi több, egy méretes medence hűs habjai között is felfrissítheti magát. Az állatápolók gondoskodása azonban arra is kiterjed, hogy a kánikulai időszakban kora délutánonként jégbe fagyasztott csemegével kedveskedjenek a jegesmedve hölgynek. Ez a nyalánkság úgy készül, hogy egy vödörbe vizet töltenek, abba pedig mindenféle, a jegesmedvék számára ínycsiklandó finomságot, halat és gyümölcsöket helyeznek el. Ezután a vödröt és tartalmát egy fagyasztóládába teszik, és mindaddig ott tartják, amíg csonttá nem fagy. Ezután már csak be kell hajítani a medencébe, hogy Tania onnan kihalászhassa. Amikor ennyire meleg van, sokszor úgy fogyasztja el a jégbe fagyasztott finomságokat, hogy az ennivalót ugyan kiteszi a partra, ő azonban végig a medencében tartózkodik a partnak támaszkodva.