Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az első hóvirágok 2018. január 12.

Az elmúlt napok téliesnek igazán nem mondható, hanem az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időjárásának tudható be, hogy az első hóvirágok már most szirmot bontottak. Sőt, itt-ott már néhány téltemető is előbújt.

Nem kellett sokáig várni az idei év első hóvirágjaira. A Xántus-ház előtti lejtőn néhány tő már előbújt, és mostanra szirmot is bontott, jóllehet a tél vége és a kora tavasz során normál esetben hóvirággal borított parkrészek kiterjedéséhez képest ez még igazán nem mondható soknak. Úgy fogalmazhatunk tehát, hogy a genetikai programjuk alapján „legfürgébb” hóvirágok reagáltak máris az ilyenkor szokásosnál melegebb időjárása.

Előbújtak a téltemetők is, méghozzá a Kisszikla oldalában és a Vombatkifutó mellett, tehát az Állatkertünk parkjában a téltemető legfontosabb termőhelyeinek számító mindkét helyszínen. Igaz, ezek a virágok még nem nyíltak ki teljesen, de sárga szirmaik már jól láthatóak.

Az első hóvirágok és téltemetők megjelenésére ritkán szokott ennyire korán sor kerülni. Tavaly, amikor – az idei telünk eddig eltelt részével összehasonlítva – jóval nagyobb volt a zimankó, e legkorábban nyíló virágaink megjelenéséről csak február második felében számolhattunk be. 2016-ben ennél hamarabb bújtak elő az első virágok, így akkor már január végén hírt adhattunk erről. A mostani állapothoz hasonlóval legutoljára 2015-ben találkoztunk, hiszen akkor például az első hóvirágok már januárban előbújtak, de persze akkor is csak néhány tő, a nagyobbik részük február és március folyamán virított teljes pompájában.

Érdemes megemlíteni, hogy néhány díszcseresznye ágain is vannak már virágok, pedig az igazi cseresznyevirágzás ideje ennél jóval később, márciusban kezdődik. Persze az is igaz, hogy megfelelő hőmérsékleti viszonyok mellett hamarabb is megjelenhetnek az első virágok, ráadásul vannak kifejezetten olyan nemesített fajták, amelyek eleve hajlamosak a korai virágzásra. Az Állatkert cseresznyefái között is akad ilyen, s ennél nem ritka, hogy enyhébb teleken már januárban virágokat hozzon.

Azt persze még nem tudni, hogy meddig tart ez a korán kezdődött virágzás. Az előrejelzések ugyanis az elkövetkező napokra a télies idő visszatérését ígérik.