Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Banya ismét kölyköt nevel 2014. március 7.

Újabb kölyök született a Pálmaházban lakó kétujjú lajhároknál. Legidősebb lajhárunk február 23-án adott életet egy utódnak. Az elmúlt napokban csak a legszerencsésebbek láthatták az anyjába kapaszkodó apróságot. Mostanra már kicsit jobbak az esélyek, különösen a zárás előtti utolsó órában, amikor aránylag sokat mozognak az állatok.

Újabb állomásához érkezett a kétujjú lajhárok folytatásos családregénye. Ezúttal Banya, a budapesti lajhárközösség legidősebb tagja hozott világra egy utódot, s így már összességében hét lajhárt láthat a közönség. A legifjabb jövevény február 23-án látta meg a napvilágot, így elvileg már több mint egy hete tekinthetik meg a látogatók. A helyzet azonban az, hogy ez tényleg csak elvi lehetőség, mert az ilyen fiatal lajhárkölykök folyamatosan az anyaállatba csimpaszkodnak, az pedig rendszerint takarja, rejti őket. Így aztán meglehetősen nagy szerencse kellett ahhoz, hogy az ember valóban megpillanthassa a jövevényt. Mostanra egy kicsit javult a helyzet, az esélyek valamivel jobbak, bár a lajhárkölyök megfigyelés még így sem garantált. A legjobb esély a Pálmaház zárása előtti utolsó órában kínálkozik, az állatok ugyanis ekkor szoktak a legaktívabbak lenni, természetesen csak lajhár mértékkel mérve.

Banya, az anyaállat meglehetősen tapasztalt szülőnek számít, hiszen a hét jelenlegi lajhárunk közül a mostani kicsin kívül még másik háromnak is ő az anyja. Sőt, az egyik felnőtt korú gyermekének, Liliek már saját kölyke is van, úgyhogy Banya egy ideje már nagymama is. Az apaállat – tisztes nevén Zippo – a Majna-Frankfurti Állatkertből érkezett Budapestre.

Banya egyébként nem sokat várt az új gyerekkel. Legutoljára ugyanis 2012 karácsonyán született utódja, vagyis nem egészen 15 hónappal ezelőtt. Ha figyelembe vesszük, hogy a lajhárok vemhessége 44 és 50 hét közötti, vagyis majdnem egy teljes év körül szokott lenni, de az ellés után a nőstények nem szoktak azonnal fogamzóképesek lenni, világos, hogy Banya a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül hozott a világra egy újabb kölyköt. Ez azért figyelemreméltó, mert máskülönben az ellések között eltelt idő ennél hosszabb, átlagosan 26 hónapnyi szokott lenni.

A mi lajhárjainkat a nagyközönség a Pálmaház épületében, az ott található America Tropicana elnevezésű, az Újvilág trópusi élőlényeit felvonultató bemutatóhelyen, a jobboldali első oldalszárnyban láthatja, több más trópusi fajjal együtt. Az állatok férőhelyét úgy alakítottuk ki, hogy az oda belépő látogató egyből az esőerdő lombkoronaszintjén találja magát, és a lajhárokkal egy térben mozoghat. Vagyis akár mindenféle elválasztó berendezés nélkül, egészen közelről meg lehet szemlélni az állatokat. Ez a bemutatási mód azonban nem jelenti azt, hogy az Állatkert lajhársimogatót tartana fenn. Mivel a lajhárok nem háziasított állatok, a simogatást nem különösebben kedvelik, esetleg még zokon is veszik, különösen, ha éppen kölykük van. Nemtetszésüknek akár harapás formájában is kinyilvánítják, tehát már csak ezért sem tanácsos megpróbálkozni a simogatásukkal, még ha egyébként el is érnénk őket. De ha éppen nem harapnak meg minket, akkor sem jó nekik igazán, ezért aztán mindenkit inkább arra kérünk, hogy akkor se kísérelje meg a megsimogatásukat, ha egyébként a férőhely adottságaiból adódóan elérhető távolságban lennének. Egyúttal arra kérjük kedves látogatóinkat, hogy a lajhárokat semmivel se etessék!