Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Behavazódtunk! 2019. január 11.

Havas csodavilággá varázsolta a tél az Állatkertet, és állataink is boldogan játszanak a kifutókat borító hóban. Nemcsak a jegesmedvék, a szibériai tigrisek, vagy éppen a rozsomákok, hanem még Arun, a kiselefánt is kiveszi a részét a téli mókázásból.

Aki mostanában keresi fel az Állatkertünket, varázslatos szépségű téli tájjal találkozhat. Ennek sok állatunk is örül, sokan közülük boldog örömmel hancúroznak a friss hóban. És ez nemcsak azokra az állatokra igaz, amelyek őshazájában nagy hidegek szoktak lenni, mint például a jegesmedve, a rozsomák, vagy éppen a szibériai tigris esetében, hanem igaz azokra az állatokra is, amelyek őshazájában nemigen szokott hó esni.

Az állatkerti állattartás hőskorában az volt a szokás, hogy a forró égövi állatokat a mérsékelt övi állatkertekben ősszel bezárták egy fűtött állatházba, ahonnan tavaszig tulajdonképpen nem is engedték ki őket. Azonban már a XIX. század végén több állatkerti szakember helytelenítette ezt a módszert. Az áttörés végül a XX. elején következett be, amikor Carl Hagenbeck, a Hamburg-Stellingeni Állatpark alapítója bebizonyította, hogy a trópusi, szubtrópusi állatok egy része sokkal edzettebb és egészségesebb lesz, ha a tél folyamán is rendszeresen kiengedik őket a kifutóra, a friss levegőre, még akkor is, ha a kifutót éppen hó borítja. Természetesen ilyenkor nem az egész napot töltik a kifutón, hanem – a hőmérséklettől függően – csak néhány órát, esetleg félórányi időt. Az olyan állatoknál, mint az elefántok, a zebrák, vagy éppen az antilopok, azóta is ezt az elvet követik a mérsékelt égövben működő állatkertek.

Természetesen az Állatkertben nemcsak szabadtéri látnivalók vannak, hanem szép számmal akadnak beltériek is. A kert területén több mint két tucat fűtött állatház található, s ezek között akadnak igen nagyok is, mint például a Pálmaház, a Szavanna-istálló, vagy épp a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy. Ráadásul a Pálmaház össze van kapcsolva az Akváriummal, a Varázshegy pedig az Emberszabású Majmok Házával, így úgy lehet átmenni egyikből a másikba, hogy közben végig fedett, fűtött helyen van a látogató.

Egy téli állatkerti látogatás tehát nem jelenti feltétlenül azt, hogy a látogató folyamatosan hidegben van. Hiszen a kültéri bemutatóhelyek havas csodavilága és a hóban hancúrozó állatok megtekintése közben minden be lehet menni egy-egy újabb állatházba egy kicsit átmelegedni, és persze újabb állatokkal, növényekkel megismerkedni.