Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bújócskázó muntyákszarvas gida 2018. július 19.

A „baby boom” nemrégiben elérte a muntyákszarvasokat is. Ahhoz azonban, hogy a most háromhetes jövevényt megláthassuk, nem árt tudni, hogy szeret bújócskázni. Egyik kedvenc helye a kifutóban található kövek közötti üreg.

Mostanában szinte minden héten – sőt, időnként hetente többször is – beszámolunk valamilyen újabb kisállat, kölyök vagy fióka születéséről. Olyan sok volt mostanában az örvendetes szaporulat, hogy – manapság divatos kifejezéssel élve – valóságos „baby boomról" beszélhetünk. Gyermekáldás volt például a muntyákszarvasoknál is.
A szarvasfélék családjába tartozó mintegy száz faj között igen termetes méretű állatok is akadnak. A muntyákszarvasok 16 faja tehát a viszonylag kisebb termetűek közé tartozik. A nálunk látható, Ázsiában őshonos faj egyedei például ritkán nőnek nagyobbra 20 kg-nál, s az emberek jó részének még a térdéig sem érnek. Éppen az állatok kis termete miatt más szarvasoktól eltérően a kicsinyeket itt nem borjúnak, hanem gidának szoktuk nevezni. 

Ezek a bájos külsejű állatok Állatkertünkben nagyszerűen szaporodnak. A június 28-án született – tehát pont ma háromhetes – legutóbbi gida nem is az első az idén, hiszen január 6-án már volt gyermekáldás a muntyákoknál. Sőt, amióta 2014-ben – egy pár éven át tartó szünetet követően – újra elkezdtünk foglalkozni ezekkel az állatokkal, a mostani jövevényt is beleszámolva már összesen hét kis muntyákszarvas született Állatkertünkben. Közülük a negyedikről (aki tavaly májusban született) annak idején egy kisfilmet is készítettünk.

A muntyákszarvasok kifutója a Mérgesház szomszédságában található. Itt a felnőtt állatok, illetve néhány itt született, de már csaknem teljesen felcseperedett fiatal mellett a háromhetes gidát is láthatja a közönség. Persze nem árt tudni, hogy a jövevény szeret bújócskázni, de általában olyan helyre húzódik be, ahol azért meg lehet őt látni, ha az ember tudja, hogy hol keresse. Ha tehát nem látjuk meg mindjárt elsőre, érdemes a kifutó közepén elhelyezett kőhalomnál, a kövek között keresni az apróságot.
Persze ha valaki eljön az Állatkertbe muntyákszarvas nézőbe, érdemes a többi kisállatot is felkeresni. Ahogy ugyanis már a cikk elején is utaltunk rá, a kert szinte minden sarkában találunk olyan állatokat, ahol épp kölyök vagy fióka cseperedik. Így többek között az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, az ormányosmedvéknél, a vízidisznóknál, a kenguruknál, a flamingóknál, a koronásdarvaknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél, sőt még a Holnemvolt Várban látható gyimesi racka juhoknál is.