Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Erszényfigyelő 2018. február 9.

A szürke óriáskenguruknál az egyik nőstény erszényéből épp a napokban kezdett először kitekintgetni az ott cseperedő kölyök. Érdemes tehát meglátogatni őket, mert egy kis szerencsével bárki láthatja a jövevényt.

Mostantól érdemes a Dombháznál lakó szürke óriáskenguruk erszényét figyelni! Az egyik nőstény kölyke ugyanis épp a napokban kezdett először kitekintgetni a biztonságot nyújtó erszényből. A szemfüles gondozók szerencsére mindjárt le is fotózták, így a kölyökről készült első képeket máris megoszthatjuk honlapunk olvasóival.

A kengurukra – és általában az erszényesekre – az jellemző, hogy a vemhességi idő nagyon rövid, az újszülöttek pedig ennek megfelelően igen fejletlen, szinte embrionális állapotban jönnek a világra. A fejlődésnek tehát az a szakasza, amely az emlősök többségénél az anyaállat testében történő magzati fejlődésként valósul meg, az erszényeseknél az anyaméhen kívül, legtöbbjüknél az erszényben játszódik le. A mi kiskengurunk születésére is valamikor tavaly ősszel kerülhetett sor, és a gondozók az egyre jobban dudorodó erszényből persze látták, hogy odabent kölyök cseperedik, ám látni most lehetett legelőször a jövevényt.

Az elkövetkező hónap során a kicsi egyre többször fog majd kitekinteni, s néhány hét múlva már arra a jeles eseményre is sor kerülhet, amikor először hagyja el az erszényt néhány lépés erejéig. Aztán a kint töltött idő egyre nőni fog, nyárra pedig végleg el fogja hagyni anyja erszényét.

A kormos kengurunak is nevezett nyugati szürke óriáskenguruk (Macropus fuliginosus) a több mint hetven ismert kengurufaj közül a viszonylag nagyobb termetűek közé tartoznak. Bár néhány ilyen állat már a XIX. században is megfordult Állatkertünkben, nyugati szürke óriáskenguruink jelenlegi állománya azokra a tenyészállatokra vezethető vissza, amelyeket az 1980-as évek lején kaptunk a nyugat-ausztráliai Perth városának állatkertjéből. A ma meglévő állataink többsége – így anyai ágon a mostani kölyök is – a Perth-ből érkezett törzsalapító tenyészállatok leszármazottja. Természetesen az évek során vérfrissítésre is sor került, így a csapat jelenlegi vezérhímje – s egyben a kölyök apja – az a Hamlet nevű állat, aki 2013-ban érkezett hozzánk a dániai Aalborg állatkertjéből.

A képeken szereplő kölyök mellett a későbbiekben újabb kiskenguru előbújására is számítunk, mert ugyanebben a csapatban egy másik nőstény erszényében is van kölyök. Ő azonban még nem érte el azt a kort, hogy előbújjon.

A szürke óriáskenguruk szép időben a Dombház és a Keselyűröpde között, a Nagy-tó partján található kifutóban, hűvös idő esetén a Dombház belsejében láthatók. Amikor belső férőhelyükön tartózkodnak, a Dombházon átvezető faburkolatú ösvény felől, az állatház betekintő ablakain át lehet őket megfigyelni.