Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Godzilla az Állatkertben 2017. augusztus 11.

Godzillának hívják Állatkertünk legújabb komodói varánuszát, aki Jersey szigetéről, a Gerald Durrell alapította állatkertből érkezett hozzánk. Budapesten egyébként kilenc esztendeje foglalkoztatunk a „komodói sárkány” néven is ismert fajjal.

A komodói varánusz (Varanus komodoensis) a ma élő gyíkok legnagyobb termetű képviselője. A kifejlett állatok hossza a három métert, tömegük a 70 kg-ot is elérheti, de a legnagyobb ismert példány még ennél is többet, 166 kg-ot nyomott. Állatkertekben meglehetősen ritkán látható, és a szabad természetben élő állományok is ritkulóban vannak, sebezhetőnek számítanak. A faj egyébként csupán Indonézia néhány szigetén, a nevében is szereplő Komodón kívül Rincán, Gili Motangon, Gili Dasamin, néhány további, kisebb szigeten, valamint a jóval nagyobb Flores-en fordul elő vadon.

A „komodói sárkány” néven is ismert állatok sikeres ragadozók, habár dögöt is gyakran esznek. Szinte minden lehetséges állat szerepel az étlapjukon: apró gerinctelenek, hüllők, madarak és madártojások, kisemlősök, majmok, vagy akár kisebb patások is, sőt, ennél a fajnál a kannibalizmus is előfordul. Még az emberek sincsenek tőlük teljes biztonságban. Sok állat számára már a varánusz álkapcsainak szorítása is halálos lehet, de ezenfelül a harapása még mérgező is. A komodói sárkány szájüregében egyrészt méregtermelő mirigyek találhatóak, másrészt olyan baktériumok is nagy számban fordulnak elő az állat nyálában, amelyek a zsákmányállat vérébe jutva súlyos szepszist okoznak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben kilenc éve foglalkozunk ezzel az állatfajjal. 2008 tavaszán egy akkor alig több mint egyéves hím komodói varánusz érkezett Budapestre. Az akkor még meglehetősen aprócska állat azóta már két és fél méteres, és mind a mai napig látható a Mérgesház földszintjén. Ennek az Irwin nevű egyednek egyébként az a különlegessége, hogy szűznemzéssel jött a világra, sőt mi több, éppen abból a fészekaljból származik, amelynek kikelése végső tudományos bizonyítékul szolgált arra a kutatók körében már régóta gyanított tényre, hogy a nőstény komodói varánuszok szűznemzéssel is képesek termékeny tojásokat rakni, vagyis anélkül, hogy hím állattal találkoztak és párosodtak volna.

Irwin mellett a napokban egy újabb állattal gyarapodott Állatkertünk „komodói sárkány” állománya. Nemrégiben ugyanis egy fiatal nőstény érkezett hozzánk Jersey szigetéről, az ott működő, Gerald Durrell által alapított állatkertből. Az ifjú „sárkány” 2012. szeptember 30-án kelt ki a tojásból a Rotterdami Állatkertben, ahonnan egyéves korában került Jersey-re. Onnan pedig a múlt hónap során érkezett meg a mi Állatkertünkbe.

Godzillát – mert így hívják az új komodói varánuszunkat – nem Irwin mellé szánjuk párnak, ugyanis a faj tenyészprogramjának keretében az a megállapodás született a részt vevő állatkertek között, hogy a genetikai sokféleség megőrzése érdekében a szűznemzésből született hímeket (csak hímek születhetnek így) nem szaporítjuk tovább. Középtávon azonban azt tervezzük, hogy Godzilla mellé egy megfelelő korú hímet is hozunk majd.

Godzilla jelenleg új otthonával ismerkedik. Amikor a gondozók a szállítóládából először engedték ki ide, kissé meglepődött az új, korábbi otthonánál tágasabb férőhely láttán, de lassan, lépésről lépésre felfedezi új birodalmát. Természetére nézve eléggé félénk, kedvenc pihenőhelye a rendelkezésére bocsátott lakosztály jobb hátsó sarkában van.

Péntek óta már nagyközönség is láthatja Godzillát. Aki meg szeretné látogatni, az Ausztrál zónában találja az állat új lakosztályát. A komodói varánuszok ugyan nem Ausztráliában őshonosak, de hazájuk annak a szigetvilágnak a része, amely Délkelet-Ázsia és Ausztrália között található. Az állatföldrajzban ezt az átmeneti zónát Wallaceának is szokták nevezni, Alfred Russel Wallace (1823-1913) neves brit természettudós és felfedező emlékére.

Godzilla szomszédságában három másik, jóval kisebb termetű hüllőfaj is bemutatásra kerül: a tüskésfarkú varánusz (Varanus acanthurus), a szakállas agáma (Pogona vitticeps) és a King-gallérosgyík (Chlamydosaurus kingii). Ezek mind Ausztráliában, illetve Új-Guinea szigetén őshonos gyíkfajok.