Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Golo szülinapi köszöntése 2015. szeptember 28.

Gorillacsapatunk vezére, Golo vasárnap töltötte be harmincötödik életévét. Ez alkalomból tortával és más meglepetésekkel köszöntöttük, az emberszabásúak házának nézőterén pedig egész nap programok várták az érdeklődőket.

Vasárnap születésnapot tartottunk az Állatkertben. Az ünnepelt Golo, a budapesti gorillacsapat vezére volt, aki ezen a napon töltötte be harmincötödik életévét. A termetes hím gorilla tehát 1980. szeptember 27-én született, méghozzá a stuttgarti Wilhelma Állatkertben. Ezután rövid ideig Zürichbe került, s végül 1989 tavaszán érkezett meg Budapestre. Tizenhat éve él tehát Budapesten, s ez idő alatt négy alkalommal lett apa. Az első három kölyök Golo és az ugyancsak 1989-ben érkezett Liesel frigyéből született: Dango 1992-ben, Gorka 1996-ban, Ebobo pedig 2000-ben. Ők már mindannyian felnőttek, s ma Sanghaj, Madrid és Barcelona állatkertjeit lakják. Bongónak, a negyedik, 2010-ben született kölyöknek N’Yaounda az anyja, és cseperedő fiatalként mind a mai napig Budapesten látható.

Bár a gorillák biológiailag lehetséges élettartama elvileg az ötven évet is meghaladhatja, ilyen sokáig még állatkerti körülmények között is csak a legritkább esetben élnek. A vadonban pedig, ahol az életben maradásért folytatott napi küzdelem miatt elve alacsonyabb az állatok élettartama, a harmincöt év nagyjából a maximumnak számít, az átlag ennél évekkel kevesebb. Harmincöt évével tehát Golo a vadonban már meglehetősen koros állatnak számítana, így azt mondhatjuk, hogy ha nem is aggastyán, de már javakorabeli gorilla. A korához képest elég jó kondícióban van, sőt, az elmúlt időszakban még gyarapodott is egy keveset, így most 190 és 200 kg között lehet a súlya. Sajnos a látása valamelyest már romlott fiatal korához képest, de ez különösebben nem jelent számára akadályt, s inkább csak abban mutatkozik meg, hogy ma már kevésbé csap szét a csapat tagjai között, ha azok valamin összevesznek.

Golo harmincötödik születésnapját természetesen kiemelt külsőségek között ünnepeltük. Vasárnap az emberszabású majmok házának nézőterén egész nap programokkal, arcfestéssel és kézműves foglalkozásokkal, illetve látványetetéssel vártuk az érdeklődőket. A tulajdonképpeni köszöntésre délután 4 órakor került sor. Ezt megelőzően a gondozók előkészítették a belső férőhelyet és bekészítették a tortát is. A torta tésztája piskótából készült, a „krém” túró, méz és gránátalma keverékéből állt, s természetesen egész gyümölcsdarabok is kerültek az ínycsiklandó kreációra. Bár a tortát szinte kizárólag az ünnepelt fogyasztotta el, a csapat többi tagja sem maradt ki a szülinapi zsúrból. A gondozók ugyanis a belső férőhely több pontján olyan ajándékcsomagokat rejtettek el, amelyekbe válogatott finomságokat csomagoltak.