Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gyermekáldás a mentett gólyáknál 2018. június 1.

Az állatkerti Nagy-tavon és a Margitszigeti Kisállatkertben is látni cseperedő gólyafiókát. A szülők olyan mentett gólyák, akiket a sérülésük miatt emberi gondoskodás nélkül nem boldogulnának. A fiókák viszont később elengedhetők lesznek.

Két helyszínen összesen három fióka cseperedik mentett gólyáinknál. Közülük kettő az állatkerti Nagy-tó térségében élő egyik gólyapár fészkében található, a harmadik pedig a szintén intézményünk által működtetett Margitszigeti Kisállatkertben.

Mint ismeretes, Állatkertünk – szerteágazó természetvédelmi tevékenységének részeként – állatmentéssel is foglalkozik. Ez alatt Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok olyan egyedeinek mentését kell érteni, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A mérgezett sasoktól kezdve a fészekből kiesett énekesmadár fiókákon át az elárvult kismókusokig évente sok-sok mentett állatról gondoskodnak munkatársaink. A tavalyi évben a mentett állatok száma az ezerötszázat is meghaladta. A cél természetesen az, hogy a sérült, beteg állatokat meggyógyítsuk, az elárvultakat felneveljük, a legyengülteket pedig felerősítsük, s amikor ismét tudnak emberi segítség nélkül boldogulni, visszaengedjük őket a szabad természete. Időnként persze előfordul olyan eset, amikor a sérülés jellege olyan, hogy bár az állat életét meg tudjuk menteni, de a vadonban már nem képes emberi segítség nélkül megélni. Ilyenkor mi, vagy partnereink gondoskodnak tovább a mentett állatokról.

Az állatmentő munka során rendszeresen akad dolgunk gólyákkal is. 2017-ben például 25 fehér gólya és 2 fekete gólya került be hozzánk mentett állatként. Természetesen náluk is a teljes rehabilitáció a cél, de a gólyáknál is előfordul, hogy a sérülés súlyossága miatt nincs orvosi lehetőség a teljes röpképesség helyreállítására. Ezeket a gólyákat tehát nem lehet elengedni, hanem vagy az Állatkertben, a Nagy-tó, illetve a Szavanna kifutó térségében, illetve a Margitszigeti Kisállatkertben kapnak helyet.

Az ilyen, el nem engedhető mentett gólyák története azonban ezzel még nem zárul le, hiszen ezek a madarak igen gyakran párba állnak, fészket építenek, tojásokat raknak és fiókákat nevelnek, akik természetetesen nem öröklik mondjuk a törött szárnyat, így, miután felcseperedtek, ezeket az állatokat már gond nélkül vissza lehet juttatni a természetbe. Az elmúlt években többször, így például tavaly is volt gyermekáldás a mentett gólyáknál.