Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Indigo már kilenc hónapos 2018. szeptember 26.

Vasárnap volt kilenc hónapos Indigo, gorillacsaládunk legifjabb tagja. Az anyatej mellett most már mindenféle szilárd táplálékot is elfogyaszt, és az első fogai is kinőttek. Környezetét is egyre bátrabban, egyre önállóbban fedezi fel.

Akik rendszeresen figyelemmel kísérik Állatkertünk híreit, jól tudhatják, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sok kisállat, kölyök és fióka jött nálunk világra. A rengeteg cseperedi apróság közül vitathatatlanul Indigo, a gorillagyerek az egyik legnépszerűbb. Az ifjú emberszabású épp vasárnap volt kilenc hónapos. A születése óta eltelt háromnegyed évben rendszeresen beszámoltunk arról, hogyan cseperedik a kis Indigo, így hírt adtunk születéséről és bemutatkozásáról, életének első néhány hetéről, arról az időszakról, amikor átmenetileg korlátoznunk kellett az Emberszabásúak Házának látogathatóságát, és arról is, amikor a házat ismét megnyitottuk a nagyközönség előtt. Szóltunk arról is, hogy hogyan kapott nevet, és egy kisfilmet is közzétettünk arról, hogyan gondoskodik róla szerető anyukája.

Most, hogy Indigo már kilenc hónapos is elmúlt, érdemes megint beszámolni arról, hol is tart az állat fejlődése. Bár még most is részben anyatejen él, az állatgondozók elmondása szerint már eljutottunk oda, hogy szinte mindenfajta, felnőtt gorilláknak való szilárd táplálékot is megeszik. Az ehhez való hozzászoktatásban N'Yaounda, az anyaállat nagyon szigorú rendet követett: kezdetben csak a puhább takarmányféleségeket engedte elfogyasztani, sok mindent azonban, bár Indigo már szívesen kipróbálta volna, mindaddig elvett tőle, amíg nem tartotta elérkezettnek az időt, hogy a kicsi már azzal is megpróbálkozzon. Mostanra viszont már mindent ehet. Ezt persze az is lehetővé teszi, hogy már megvannak Indigo első fogai is: elsősorban alul lehet fogakat látni.

A kicsi nevelésében nemcsak N'Yaounda, hanem barátnője, Iringa, illetve Golo, az apuka is részt vesz. Ráadásul egyre gyakrabban látni, hogy a felnőttek nem kézben vagy karban viszik a gyereket, hanem Indigo a hátukon kapaszkodik. Önállósága is megnövekedett, így amikor például az anyaállat leül, egyre gyakrabban mászkál el a kicsi kisebb-nagyobb távolságokra. Úgy is mondhatjuk, egyre bátrabban és önállóan fedezi fel környezetét.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal. Az idők során – Indigót is beleszámítva – összesen öt kölyök született náluk, közülük négy már felcseperedetett, ők azóta más-más állatkertekbe költöztek, s némelyiküknek az eltelt idők során kölyke, sőt, egyiküknek már unokája is született. Az előző, 2010-ben született budapesti gorillakölyök egyébként épp idén utazott el a lengyelországi Opole állatkertjébe: erről kisfilmet is készítettünk.

A jelenlegi gorillacsapat összesen öt állatból áll, a kis Indigón, N'Yaoundán, Golón és Iringán kívül ugyanis a csapat tagja Liesel, a legidősebb – ma már 41 éves – budapesti gorilla is, aki egyébként összesen három kölyöknek adott életet.

Az aranyos gorillagyerek mellett persze ne feledkezzünk meg a többi kisállatról sem! Hiszen az Állatkert szinte minden szegletében kölykök és fiókák cseperednek. Így például az elefántoknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a muntyákszarvasoknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a törpe selyemmajmoknál, az ormányosmedvéknél, a vízidisznóknál, a nagy maráknál, a kenguruknál, a koronásdarvaknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél, és a flamingóknál, a háziállatok közül pedig a magyar tarka szarvasmarháknál, a mangalica sertéseknél és a gyimesi rackáknál is.