Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Jane Goodall volt a vendégünk 2015. június 15.

Harmadízben látogatott el Állatkertünkbe dr. Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató, etológus és természetvédő. Sajtótájékoztatót tartott, felavatta a dr. Teleki Géza munkásságáról szóló táblát, konzultált a kert vezetőivel és előadást tartott.

Jane GoodallAz emberszabású majmok, vagy akár a természetvédelem iránt érdeklődő emberek számára dr. Jane Goodall neve nemcsak közismertnek, hanem valóságos fogalomnak számít. A világhírű etológus egyike volt annak a három kutatónak, akik a néhai Louis S. B. Leakey (1903-1972) bíztatására az ember legközelebbi rokonainak természetbeni életét kezdték kutatni. Birute Galdikas az orangutánok, Dian Fossey a gorillák, Jane Goodall pedig a csimpánzok életét tanulmányozta az állatok természetes élőhelyén, mindhárman a National Geographic Society támogatásával.

Dr. Jane Goodall volt az első, aki a tanzániai Gombe vidékén élő csimpánzokat kutatva megfigyelte a csimpánzok eszközhasználatát, és számos más viselkedési sajátosságát. Megfigyelései (amelyek „Az ember árnyékában” címmel magyarul is megjelent könyvben olvashatók) ma is meghatározóak és alapvetők legközelebbi rokonainkkal kapcsolatos ismereteinkben. A csimpánzok életével, viselkedésével kapcsolatos kutatások közben természetesen nap mint nap szembesült azokkal a nehézségekkel, amelyek miatt az emberszabású majmok vadonbeli állománya folyamatosan csökken és egyre inkább veszélyeztetetté válik. Ez a felismerés tette Jane Goodall-t fáradhatatlan természetvédővé.

Vezető szerepe volt Gombe térségének nemzeti parkká nyilvánításában, s az általa alapított kutatóközpont ma is a vadonban élő csimpánzok legfőbb kutatóhelye. Emellett az 1977-ben életre hívta a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyeik védelme érdekében. Ma a világ 24 országában – köztük Magyarországon – működik ilyen intézet, a globális hálózat pedig száznál is több országra terjed ki. 1991-ben dr. Goodall elindította a Roots & Shots („Rügyek és Gyökerek”) környezeti nevelési programot is, amelynek keretében hazánkban is létrejött a Rügyek és Gyökerek Egyesület. A program részeként elsősorban a gyerekekhez, fiatalokhoz kívánnak szólni, célkitűzése pedig – Jane Goodall megfogalmazásában – egyszerűen az, hogy jobbá tegyék a világot az emberek, az állatok és az egész környezet számára.

Dr. Goodall évente mintegy háromszáz napot utazik, s szerte a világon igyekszik felhívni az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára. Magyarországon is többször járt már, s számos teltházas előadást tartott az érdeklődő közönségnek. Mostani látogatására június 15-én és 16-án kerül sor a magyarországi Jane Goodall Intézet szervezésében. Programjának részeként mindkét nap késő délután egy-egy előadást tart a MOM Kulturális Központban, s egyben bemutatja A remény magvai című új könyvét is.

Budapesti látogatásának részeként dr. Jane Goodall a hétfő délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötte. Itt került sor a látogatás hivatalos sajtóeseményére is, de előtte megbeszélést folytatott főigazgatónkkal, prof. dr. Persányi Miklóssal, dr. Sós Endre főállatorvossal, illetve Vidákovits Istvánnal, az emberszabású majmok tartásáért is felelős szakmai vezetővel. A megbeszélések során szóba került az Állatkert fejlesztése is, amelynek részeként intézményünk újra foglalkozna csimpánzok tartásával, s megvitatták, hogy mi lenne a legalkalmasabb elhelyezés a jövőbeli csimpánzok számára. Az állatkerti látogatás részeként dr. Goodall egy zártkörű szakmai előadást is tartott a hazai állatkerti szakemberek, állatorvosok, zoológusok és természetvédők részére. Jane Goodall egyébként nem először járt Állatkertünkben, hiszen már 2004 decemberében és 2008 februárjában is felkereste intézményünket.

A június 15-én hétfőn megtartott sajtóesemény részeként került felavatásra az emberszabású majmok házának nézőterén az az ismertető tábla, amely dr. Teleki Géza (1943-2014) életével és munkásságával ismerteti meg a látogatókat. Teleki Géza a széki Teleki grófi család sarja volt, ő maga pedig annak a gróf Teleki Pálnak az unokája, aki 1920 és 1921 között, majd 1939-től 1941-ig volt a Magyar Királyság miniszterelnöke (tragikus halála jól ismert a történelemből). Teleki Géza Kolozsvárott született, de családja csakhamar elhagyta Magyarországot, így tanulmányait az Egyesült Államokban végezte. Louis Leakey kezdeményezésére Afrikában kezdett kutatni. 1968-tól 1971-ig épp a tanzániai Gombéban dolgozott, ő készítette az első térképet a területről, és különösen a csimpánzok húsevését tanulmányozta. Természetvédőként vezető szerepe volt az Outamba-Kilimi Nemzeti Park létrehozásában Sierra Leone területén. Több ízben dolgozott együtt dr. Jane Goodall-lal, s igen elismert volt a természetvédők körében. Saját magát is inkább természetvédőként, s nem kutatóként határozta meg. Életének utolsó éveiben visszatért Magyarországra, ám a róla és munkásságáról szóló könyv megjelenését – amely Egy Teleki gróf Afrikában címmel tavaly látott napvilágot Hulej Emese tollából – már nem érhette meg. A dr. Teleki Géza munkásságára emlékeztető ismertető táblát özvegye és fia – Heather McGiffin és Aidan Teleki – dr. Jane Goodall-lal közösen avatták fel az emberszabású majmok otthonául szolgáló állatház nézőterén.