Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kismalacok a cebui disznóknál 2017. május 18.

Két aranyos kismalac cseperedik a Mérgesház mellett látható cebui disznóknál. Ez már a harmadik alom azóta, hogy 2015-ben elkezdtünk foglalkozni ezzel a Fülöp-szigeteken őshonos, kritikusan veszélyeztetett trópusi sertésfélével.

Újra önfeledten hancúrozó, vidáman szaladgáló csíkos kismalacokat láthatunk a Mérgesház melletti kifutóban lakó cebui disznóknál. A két apróság április 27-én látta meg a napvilágot. Azt még nem sikerült kifigyelni, hogy a malacok milyen neműek, de az elmúlt három hétben meglehetősen sokat fejlődtek.

A Fülöp-szigeteken őshonos, kritikusan veszélyeztetett trópusi sertésfajjal 2015-ben kezdtünk el foglalkozni. Ebben az évben két tenyészállatot szereztünk be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetesége (EAZA) tenyészprogramjának keretében. A koca, a négy és fél éves Buana – akit a gondozók csak sokszor csak Pitypangnak becéznek – a Rotterdami Királyi Állatkertből érkezett. A Bulan nevű, de a Fürge becenevet is viselő, négyesztendős kan pedig a Skót Királyi Állattani Társaság Edinburgh városában működő állatkertjéből került hozzánk.

Mivel kritikusan veszélyeztetett fajról van szó, kezdettől fogva az volt a tervünk, hogy az állatokat szaporítani fogjuk. Ez a vártnál hamarabb sikerült, az első budapesti, és ezzel az első magyarországi születésű cebui kismalacok még a tenyészállatok érkezésének évében, 2015 őszén világra jöttek. Nem egészen egy évvel később, 2016 júniusában már a második alomnak örülhettünk, mostanra pedig Buana immár a harmadik alomból született kismalacokat neveli. A kipusztulástól fenyegetett trópusi sertésféle szaporítása tehát állatkertünkben igazi sikertörténetnek mondható.

A cebui disznók ritkaságuk és örvendetes szaporodásuk mellett azért is érdemesek a nagyközönség figyelmére, mert rendkívül okos állatok. A gondozók rendszeresen tréningeznek is velük, ahogyan ez egy korábban készített kisfilmünkben is látható volt.