Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Meglátta a medve az árnyékát 2015. február 2.

A Mackófesztivál harmadik napján, hétfőn került sor a hagyományos medveárnyék észlelésre. A napsütéses időben a medvék meglátták az árnyékukat, ami a népi időjóslás szerint elhúzódó télre enged következtetni. Néha azonban a medvék is tévedhetnek.

Február másodika a medveárnyék észlelés napja az Állatkertben. A népi időjóslás ugyanis nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy ezen a napon meglátja-e a medve az árnyékát. Látogatóink – köztük nagyon sok óvodás és kisiskolás – is nagyon kíváncsiak voltak erre, s a sajtó is nagy érdeklődéssel várta a fejleményeket. Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve pontban 11 órakor cammogott elő a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóba. Mivel a reggeli borult idő után már délelőtt kisütött a nap, a medvék az árnyékukat is egyből meglátták, még ha az árnyék kezdetben nem is volt igazán éles. Mindenesetre volt árnyékuk az állatoknak, márpedig ez a népi időjóslás hagyományai szerint arra enged következtetni, hogy hosszan elhúzódó tél várható.

A medvék árnyékával kapcsolatos hagyomány nem valamiféle babona, hanem a népi időjóslás egyik ápolásra érdemes hagyománya. Ez a hagyomány még abból a korszakból ered, amikor nem léteztek meteorológiai előrejelzések.

Azt, hogy milyen időjárás várható, sok szempontból hasznos előre tudni. Hiszen az időjárás alakulása befolyásolja a programunkat, az öltözködésünket, hogy az olyan időjárástól függő nemzetgazdasági ágazatokról, mint a mezőgazdaság, már ne is beszéljünk. Manapság egy egész tudományág, a meteorológia foglalkozik azzal, hogy időjárási megfigyeléseket végezzen, kutassa az időjárási folyamatokat, valamint előrejelzéseket készítsen a várható időjárásról. A rövid időtávra szóló előrejelzéseket általában az aktuális mérésekre, illetve a távérzékelő rendszerek, műholdak adataira alapozzák, és időjárási modelleket használnak fel az elkészítésükhöz. Ezek alapján néhány napra viszonylag nagy pontossággal meg lehet mondani, hogy milyen lesz az idő. A hosszabb távú, több hétre vonatkozó előrejelzésekben már nagyobb a bizonytalanság: a szakemberek ilyenkor általában a korábbi évek, évtizedek során felhalmozódott mérésekből, a sokéves átlagokból indulnak ki.

Az időjárás persze nemcsak a mai kor emberét, hanem a régmúlt időkben élőket is érdekelte. Akkoriban azonban nem álltak rendelkezésre a mai eszközök, tehát más módon kellett megpróbálkozni a várható időjárás megjóslásával. Rövid időtávra általában egyes emberek időjárás-változásra való érzékenysége alapján tudták megjósolni az időjárás alakulását, ez a módszer azonban a hosszabb távú előrejelzéseket nem tette lehetővé. Az emberek kollektív emlékezetében viszont megőrződtek bizonyos, generációkon át felhalmozódott tapasztalatok az időjárás jellemőz alakulásával kapcsolatban, s ezeket a tapasztalatokat hasznosította a népi időjóslás. Általában egy-egy jeles nap aktuális időjárásából következtettek a hosszabb időszakokra.

Például decemberben Luca napjától 12 napon át figyelték az időjárást, mert úgy tartották, hogy ez alapján meg lehet mondani a következő év hónapjainak jellemző időjárását is. Medárd napjának csapadékossága alapján pedig a nyár esős vagy aszályos voltát próbálták megjósolni. A február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február másodikán a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni.

Állatkertünkben évről évre megtartjuk a medveárnyék észlelést, így arra vonatkozóan is van statisztikánk, hogy az előrejelzésnek ez a módja mennyire megbízható. Tavaly például elég sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez már nem mondható el. Akkor ugyanis a medvéknek nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont még március közepén jelentős mennyiségű hó hullott.

A medveárnyék észlelésre egyébként a szombattól hétfőig tartó Mackófesztivál részeként került sor. Ezt a rendezvényt hetedik alkalommal tartotta meg az Állatkert, sok látnivalóval és programmal, valamint belépési kedvezményekkel. A fesztivál három napja során azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeztek a főbejárathoz, díjmentesen látogathatták meg a kertet. Szombaton 1025, vasárnap 1045, hétfőn pedig 965 gyermek élt ezzel a lehetőséggel. A gyermekek többsége a hétvége két napján főleg családtagokkal, hétfőn pedig szervezett iskolai és óvodai csoportokkal kereste fel az Állatkertet.