Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mit esznek a Lepkekert lakói? 2017. június 1.

A közelmúltban megnyílt Lepkekert lakói igazi ínyencek. A kifejlett lepkék számára virágot, ananászt, banánt, narancsot és mesterséges nektárt is adunk, a hernyók pedig leveleken élnek. Van közülük olyan, amelyik kifejezetten a csalánlevelet szereti.

Kedden már közzétettünk egy fotókkal illusztrált és kisfilmmel kiegészített beszámolót arról, hogy a Pálmaház mögötti Lepkekert ismét nyitva áll a látogatók előtt. Arról viszont akkor nem esett szó, hogy mivel etetjük ezeket a színpompás ízeltlábúakat.

A lepkék táplálkozása gyökeresen eltér lárva állapotban (tehát hernyóként) és kifejlett állapotban (azaz imágóként). Amíg a hernyók leveleket fogyasztanak, és az életfolyamatok energiaigénye mellett elsősorban a test felépítéséhez vesznek magukhoz táplálóanyagokat, addig a kifejlett lepkék főként nagy energiatartalmú nektárral, virágporral táplálkoznak, amelyből szervezetük képes a repülés energiaigényét is fedezni.

A kifejlett lepkék számára egyrészt a Lepkekert állandó növényzete szolgál táplálékul. Kertészeink jóvoltából ugyanis számos olyan növény – például több sétányrózsa (Lantana sp.) virít itt, amelynek virágaira szívesen szállnak rá a lepkék táplálkozás céljából. A természetes nektár mellett lepkéink speciális recept alapján kikevert mesterséges nektárt is kapnak. Ennek egyébként a jóféle magyar akácméz az egyik fontos összetevője. A gondozók emellett édes déligyümölcsöket, banánt, ananászt és narancsot is kínálnak a lepkéknek.

 

A hernyóknak általában meghatározott növényfaj leveleit kell biztosítani. A nappali pávaszem hernyók például a csalánleveleket kedvelik, a bemutatott trópusi fajok hernyóit pedig például a különféle golgotavirágok, vagy éppen a komló leveleit fogyasztják szívesen.

A Lepkekert növényzete egyébként esztétikai szempontból is érdemes a nagyközönség figyelmére. A sétányrózsákat például nemcsak a lepkék kedvelik, színes virágai az emberi szem számára is kellemes látványt nyújtanak. A Lepkekertben ráadásul több orchidea, bromélia és szakállbromélia is pompázik.