Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mit kezd a pálmatolvaj a kókuszdióval? 2014. október 9.

A Varázshegyben található őstengeri bemutatóhely egyik legújabb érdekessége a pálmatolvaj. Az akár négy kilósra is megnövő, termetes rákról úgy tartják, erőteljes ollóival még a kókuszdiót is fel tudja törni. Mi azért ki is próbáltuk ezt.

A pálmatolvaj (Birgus latro) a szárazföldi remeterákokkal rokonságban álló, meglehetősen termetes rákfaj. Valójában ez a legnagyobbra növő szárazföldi ízeltlábú a világon, hiszen egy-egy méretesebb példány súlya a 4 kilogrammot is elérheti, a lábakkal együtt pedig akár egyméteresre is megnőhet. Ezt a méretet persze csak az idősebb példányok közelítik meg, több évtizeden át tartó növekedéssel. A mi pálmatolvajunk jóval kisebb, nagyjából akkora, mint egy felnőtt ember félig ökölbe szorított keze.

E trópusi rákokkal kapcsolatban gyakran hallani arról, hogy erőteljes ollóikkal még a kókuszdiót is képesek feltörni. Számos olyan terepi beszámoló is akad azonban, amelyik már sokkal mértéktartóbban fogalmaz. Mivel a leírások finoman szólva nem egyértelműek e téren, elhatároztuk, hogy mi magunk is kipróbáljuk a dolgot. Szerencsére az ilyen egzotikus déligyümölcsök ma már eléggé mindennaposnak számítanak az Állatkert takarmánykonyháján, mint ahogyan az ananász, a kivi és más különlegességek is. Ezt csak azért érdemes elmondani, mert még sok munkatársunk emlékszik azokra az időkre, amikor Magyarországon az emberek többsége egész kókuszdiót legfeljebb képen láthatott.

Ifjú pálmatolvajunk tehát megkapta a maga kókuszdióját, méghozzá egy visszafogottabb méretű darabot, hiszen maga az állat sem olyan óriási még. Ezután már csak ki kellett várni, hogy mit kezd vele. A tapasztalatunk azonban az, hogy nem tudott megbirkózni a kókuszdió héjával, így annak felnyitása szóba sem kerülhetett.

Ez persze még nem jelenti a pálmatolvajokkal kapcsolatos híresztelések kétséget kizáró cáfolatát. Hiszen állatunk még meglehetősen fiatal. Lehetséges, hogy ha néhány kilósra nő majd, könnyebben boldogul el egy ilyen feladattal. A dolgot azonban mi sem adjuk fel, legközelebb azt fogjuk megvizsgálni, hogy ha egy kicsit segítünk, és valamennyire már eleve megbontjuk a kókuszt, akkor tudja-e azt tovább bontani állatunk.

A pálmatolvaj egyébként sokféle gyümölcsön él, s étlapján igen jelentős tételt jelentenek a különféle dögök is. Az ígéretes táplálékot kifinomult szaglásuk segítségével derítik fel és találják meg.