Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Napfürdőző óriásteknősök 2014. augusztus 25.

Az aldabrai óriásteknősök jó néven veszik a napsütést. Persze ők nem barnulni akarnak, hanem szervezetük energiaháztartása szempontjából fontos a napsugárzás.

A Holnemvolt Park április megnyitása és az ott zajló fejlesztések az Állatkert klasszikus területének fejlődésére is hatással vannak. Az új területre átköltöztetett állatok régi kifutóinak területét például egészen új dolgokra tudjuk felhasználni. A tevék áprilisban megüresedett régi helyén például egy vadonatúj Pampakifutót alakítottunk ki, az állatsimogató régi helyén pedig Ausztrál ösvény létesült. Nem maradt üresen az a Mérgesház melletti terület sem, ahol korábban a törpezebuk karámja helyezkedett el. Többek között az aldabrai óriásteknősök kapnak majd itt új napozóhelyet.

Ezeknek a teknősöknek természetesen a korábbi években is lehetőséget biztosítottunk a napfürdőzésre, de ez csak komplikált módon volt lehetséges. Mivel nem volt elegendő hely egy a belső férőhelyhez közvetlenül csatlakozó kifutó kialakítására, a legközelebbi napozási lehetőség a sétány túloldalán található kifutóban kínálkozott, ahol egyébként az indiai antilopok, illetve az indiai ludak laknak. Bár ezek az állatok jól megférnek a teknősökkel, s maguk a teknősök is kedvükre napozhatnak itt, az elmúlt években alkalmazott gyakorlat mégsem volt ez tökéletes megoldás. Hiszen a gondozóknak minden egyes alkalommal kézben, illetve ládákban kellett átcipelniük a termetes jószágokat, ami igen sok vesződséggel járt.

A zebuk elköltöztetésével felszabadult helyen azonban – több más új kifutó kialakítása mellett – lehetőség nyílt arra is, hogy az óriásteknősök saját napozóhelyhez jussanak, amely közvetlen összeköttetésben áll a hűvösebb időben használt belső férőhelyükkel. Maga a kifutó tulajdonképpen már elkészült, s az állatok is kipróbálták, egy darabig azonban mégsem itt, hanem néhány méterrel odébb lehet megtekinteni az óriásteknősöket. A kifutó már megtörtént átalakítása után ugyanis a belső teret korszerűsítjük, s ehhez átmeneti költözésre volt szükség. Ez az ideiglenes állapot azonban sem az állatokat megfigyelni kívánó közönséget, sem maguknak az állatoknak a jóllétét nem érinti hátrányosan. A kívül-belül megújuló férőhely pedig az eddigieknél is jobb elhelyezést és otthont kínál majd óriásteknőseinknek.

Az aldabrai óriásteknősök (Geochelone gigantea) a legnagyobb termetű szárazföldi teknősök közé tartoznak, méretben csak a galápagosi óriásteknős vetekedhet velük. A kifejlett aldabrai teknősök páncélhossza a 120 cm-t, tömegük a 250 kg-ot is elérheti, sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kg-ot nyomott. Az aldabrai óriásteknősök akár a 200 éves kort is megérhetik, így a faj a leghosszabb élettartamú állatok közé tartozik. Az élettartam pontos megfigyelése azonban rendszerint több kutatógeneráció együttműködésével lehetséges, hiszen egyetlen zoológus sem él ilyen sokáig. A faj vadon élő népessége túlnyomórészt a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra-atoll lakója, ezen a területen mintegy 150.000 egyed él. Ezzel együtt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette a faj természetvédelmi helyzetét. Állatkertekben meglehetősen ritkán látható állatnak számít.

Állatkertünkben jelenleg hat aldabrai óriásteknős él. Ezek az állatok 2010-ben érkeztek: méretük akkora, mint két medicinlabda együtt, vagy mint egy kisebb dohányzóasztal. Bár kelési időpontjuk ismeretlen, nagyjából 15-20 évesek lehetnek.