Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Néha már felbukkan a muntyákszarvas gida 2015. október 8.

A Mérgesház melletti kifutóban lakó kínai muntyákszarvasoknál augusztus utolsó napjaiban gida született. A gondozókon kívül azonban nem sokan látták még, hiszen mostanában kezd gyakrabban előmerészkedni a kifutó nyíltabb részeire.

Állatkertünk a múltban több alkalommal is foglalkozott muntyákszarvasokkal. Egy időben például ott lehetett látni őket, ahol ma a tarka makik szigete található. Jó néhány éves szünet után tavaly ismét belevágtunk ezeknek az apró termetű szarvasféléknek a tartásába: kora ősszel ugyanis két kínai muntyákszarvas (Muntiacus reevesi) érkezett az Augsburgi Állatkertből. Az akkor fél éves, tehát meglehetősen fiatal állatokból álló pár a mérgesház szomszédságában kapott helyet. Azóta nemcsak belakták új otthonukat, hanem nászukból nyár végén egy helyes gida született.

A jövevény augusztus 28-án látta meg a napvilágot, ám az első hetekben alig mutatta meg magát. A természetben a muntyákszarvasok sok ragadozó étlapján szerepelnek, ezért aztán meglehetősen óvatos állatok, s ez az óvatosság különösen jellemző a fiatal, cseperedő állatokra. Így szeptemberben szinte csak a gondozók, meg talán néhány kivételesen szerencsés látogató pillanthatta meg az apróságot. Októberre a gida sokat nőtt, és most már elég bátor ahhoz is, hogy időnként a kifutó jobban belátható, nyíltabb területeire merészkedjen ki. Így ha valaki mostanában látogat el hozzánk, s van kedve egy kis muntyáklesre, egy kis szerencsével nemcsak a felnőtteket, hanem a kicsit is megfigyelheti a kifutóban. Azt egyébként még nem tudni, hogy a gida milyen nemű, így eddig még nevet sem kapott.

A kínai muntyákszarvasok első életévük végére érik el az ivarérettséget, a nőstények pedig héthónapos vemhességi idő után adnak életet gidájuknak. Ha utánaszámolunk, könnyen beláthatjuk, hogy fiatal muntyákszarvas párunk nem sokat tétlenkedett.