Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Őszi szünet orangután kölyökkel és vombatlessel 2014. október 22.

Az október 23-tól november 2-ig tartó időszak legfőbb látványossága a másfél hónapos orangután kölyök bemutatkozása lesz, de sok más látnivalóval is várjuk a látogatókat. A gyerekeknek 1800 forint helyett 1000 forintba kerül majd a belépőjegy.

Az október 23-ával kezdődő, és egészen november 2-ig tartó időszakban, amely magába foglalja a négynapos hosszú hétvégét és az őszi szünetet is, Állatkertünk jelentős kedvezményt és sok-sok látnivalót kínál a családok számára. A gyermekjegyek ebben az időszakban 1800 forint helyett 1000 forintos egységáron válthatók meg, s természetesen az őszi szünet ideje alatt is igénybe lehet venni a nyugdíjasoknak kínált őszi kedvezményt, amely ugyancsak 1000 forintra leszállított jegyárat jelent.

A látnivalók között említést érdemelnek az elmúlt hónapokban érkezett újdonságok, így a sörényes hangyászok és az óriásvidrák, valamint a nyáron átadott ausztrál ösvény. Naponta két alkalommal látható lesz a mesterségesen nevelt orangután kölyök, valamint érdemes a vombatok megfigyelésével is megpróbálkozni, mert a nőstény erszényében kölyök cseperedik. Érdekes látnivalónak ígérkezik bonsai kiállítás is, amelyre most hétvégén, október 25-én és 26-án kerül sor.

Bemutatkozik az elárvult orangután kölyök

Már korábban bejelentettük, hogy a szeptember 4-én született, de egy héttel később az anyaállat betegsége miatt sajnos elárvult orangután kölyköt mesterségesen nevelik munkatársaink. Mivel a kicsinek a legtökéletesebb nyugalomra volt szüksége, az elmúlt hetekben az orangutánokkal foglalkozó gondozókon, illetve az állatorvosokon kívül senki nem láthatta az apróságot. A mostanra már több mint másfél hónapos kölyköt azonban az október 23-tól november 2-ig tartó időszakban naponta kétszer fél órára megtekinthetik a látogatók. A kölyök ez alatt a másfél hét alatt minden nap 11 óra 30 perctől, illetve 14 óra 30 perctől lesz látható, alkalmanként fél órára. A fenti két időpontot az alapján választottuk ki, hogy mikor szokott az állat a legaktívabb lenni. Természetesen előfordulhat, hogy a meghirdetett időben a kicsi épp alszik, de ebben az esetben is látni lehet majd. Ha viszont ébren van, a látogatók azt is megfigyelhetik, hogyan foglalkoznak vele a gondozók, hogyan etetik, tornáztatják, vagy mérik le az e célra szolgáló mérlegen.

Az aprócska kölyök – akiről már korábban nyilvánosságra hozták, hogy kisfiú – gondozóitól a Bulu Mata nevet kapta. Az indonéz eredetű név az állat hosszú szempilláira utal. Súlya október 22-én 11 óra 30 perckor, a bemutató főpróbáján 2040 gramm volt.

Az elmúlt hetekben a kölyök jövőbeni sorsáról is döntés született. Bár a Fővárosi Állat- és Növénykertben neveltek már fel mesterséges úton is orangután kölyköt, a legjobb megoldás egy úgynevezett „orangután bölcsőde” lenne a számára. Mivel ilyen „bölcsi” Európában csak egyetlen helyen, az angliai Dorsetben található Monkey World Főemlősmentő Központban működik, Bulu a tervek szerint novemberben Angliába fog költözni. Az elutazás előtti napokban, az arra való felkészülés miatt már nem lehet őt bemutatni, ezért aki látni szeretné, annak az október 23-tól november 2-ig tartó időszakban érdemes felkeresni az Állatkertet.

Az elmúlt hetekben több állatbarát érdeklődött arról, hogy az orangután kölyköt jelképesen örökbe lehet-e fogadni oly módon, ahogyan Állatkertünk többi lakóját is. Mivel a kicsi belátható időn belül el fog utazni, az Állatkerti Alapítvány speciális örökbefogadást kínál az orangután kölyök esetében. A befolyó támogatási összeget elkülönítve kezelik, s az orangutánok természetes élőhelyén, a szabad természetben zajló védelmi programok közvetlen támogatására fogják felhasználni. Aki tehát jelképesen örökbe fogadja a kis Bulut, az egyúttal a vadonbeli orangutánok védelmét is támogathatja.

Ismét van vombatkölyök

Ismét kölyköt cipel erszényében Molly, a nőstény vombat. Ez komoly szakmai eredménynek számít, hiszen 2011-es érkezésük óta már másodszorra van kölyke a budapesti vombatpárnak. Az előző utód most másfél éves, s világra jövetele annak idején óriási érdeklődést váltott ki az állatkerti szakma körében, hiszen ezt megelőzően húsz évig nem volt vombat szaporulat egyetlen európai állatkertben sem. A másfél évvel ezelőtti siker után tenyészpárunk most ismét megörvendezteti a vombatbarátokat egy újabb kölyökkel.

Az erszényesek sajátos szaporodása miatt az erszényben cseperedő vombatkölyök születési dátumát nem lehet pontosan tudni. Az ellést ugyanis szinte lehetetlen megfigyelni, s általában több hét is eltelik addig, amíg az erszény kidudorodása először elárulja, hogy mi is történt. Az erszény kidudorodásának mérete, illetve az előző kölyök elválasztása óta eltelt idő alapján azonban úgy számítjuk, hogy a kicsi jelenleg 2-3 hónapos lehet, inkább közelebb a 3 hónaphoz. Ebben a korban a kölyök nagyjából 60-80 grammot nyomhat. Papírforma szerint arra, hogy a kicsi ki is nézzen a hátrafelé nyíló erszényből, legnagyobb valószínűséggel december vagy január hónapban kerülhet sor. Azonban a vombatok egyedfejlődésével kapcsolatos vizsgálatok nagy részét nem a Budapesten is látható csupaszorrú vombatokon, hanem más vombatfajokon végezték el. Ezért már mostantól fontos nyomon követni minden változást, ami az erszény tájékán megfigyelhető.

Ebbe az izgalmas megfigyelésbe a látogatók is bekapcsolódhatnak. Az Állatkert már most arra bíztatja a közönséget, hogy próbálják meg meglesni az anyaállat kidudorodó erszényét, és majd az onnan kileső kölyköt is. Akinek legelőször sikerül képet készítenie az erszényből kikandikáló kölyökről, és azt el is küldi az Állatkertnek a vombat[kukac]zoobudapest[pont]com e-mail címre, éves bérletet kap ajándékba.