Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Remba, a zebracsikó első szülinapja 2019. március 22.

Tortával köszöntötték gondozói Rembát, a zebracsikót első születésnapja alkalmából. Az ünnepelt természetesen anyukájával együtt fogyasztotta el a különleges, a zebrák ízlésének megfelelően elkészített finomságot.

Ma ünnepli első születésnapját Remba, a zebracsikó, Állatkertünk kis zebraménesének legfiatalabb tagja. Honlapunk rendszeres olvasói bizonyára emlékeznek arra, amikor tavaly márciusban hírt adtunk a kicsi születéséről, majd négyhetes korában kisfilmen is megmutattuk, végül pedig beszámoltunk arról is, hogy az egyébként kislánynak bizonyult zebracsikó a Remba nevet kapta, ami szépséget jelent. Remba azóta sokat nőtt, de a játékosságából mit sem veszített.

A zebrák gondozói meglepetést eszeltek ki Remba első születésnapjára. Egy különleges tortát készítettek neki, kifejezetten olyan alapanyagokból, ami a zebrák ízlése szerint való. Ezt a tortát aztán Remba és Romy – az anyuka – közösen fogyasztották el.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkozunk zebrák tartásával, az első zebracsikó pedig 1930-ban látta meg a napvilágot. Azóta változó gyakorisággal ugyan, de számos alkalommal láthatott már ifjú zebrákat Állatkertünk nagyközönsége. A múltban előfordultak ugyan olyan évek is, amikor épp nem voltak zebráink, de ezek csak átmeneti, rövid időszakok voltak. Az idők során a három zebrafaj közül kettővel, a zsinóros, más néven Grévy-zebrával, illetve az alföldi zebrával is találkozhatott állatkertünk közönsége, sőt, az alföldi faj számos alfaja közül is többet (pl. Chapman, Wahlberg, Böhm) bemutattunk.

Jelenleg Böhm-zebrákat (Equus quagga boehmi) tartunk: az alföldi zebrának a Zambézi folyótól északra eső állományai tartoznak ehhez az alfajhoz. Angol nyelvterületen inkább Grant-zebraként szokták emlegetni. Három tenyészállatunk közül a két nőstény, Romy és Tina csaknem egyidősek, mindketten 2008-ban születtek a hollandiai Észak-Brabant tartományban található kisváros, Hilvarenbeek mellett működő Beekse Bergen Szafariparkban. Budapestre 2010 szeptemberében kerültek. A hím állat, Zucchero (gondozói csak Cukornak hívják) 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él nálunk. Romy és Zucchero, illetve Tina és Zucchero frigyéből számos csikó született már: közülük a mostani születésnaposunk, Remba a legfiatalabb, de még nem hagyta el a „szülői házat" Tina legutóbbi csikója, a már csaknem kétéves Tisha sem. Így tehát aki mostanában Állatkertünkbe látogat, egy öttagú kis zebraménesben gyönyörködhet.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.