Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szépen fejlődnek a csupasz turkáló kölykök 2014. február 5.

Hat csupasz turkáló cseperedik a Varázshegyben. A különleges, államalkotó rágcsálók, amelyekről azt is kiderítette a tudomány, hogy védettek a rákos megbetegedésekkel szemben, Állatkertünkben most először szaporodtak sikeresen.

Csupasz turkálóA szerencsésebb látogatók már láthatják a csupasz turkáló kölyköket. A hat apróság még december 16-án született, de az azóta eltelt hetekben csak nagyon ritkán lehetett őket megfigyelni. Jóllehet férőhelyüket átlátszó falú járatokkal láttuk el, hogy az egyébként üreglakó állatokat jól lehessen látni a lakóüregben tartózkodó kicsik eddig rendszerint az anyaállat takarásában voltak. Mostanra viszont már sokkal többet mozognak, így a közönség sokkal nagyobb eséllyel tudja megfigyelni a jövevényeket.

A ritka különlegességnek számító állatfajt 2012 májusa óta látható a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegyben. Az állomány két külön csapat összesen 14 felnőtt egyedből áll és most először sikerült őket eredményesen szaporítani Budapesten. Szaporodásuk körülményei és feltételei egészen sajátosak, ugyanis ezek az állatok – az emlősök között lényegében egyedülálló módon – olyan államalkotó élőlényeknek számítanak, mint a hangyák, a termeszek, vagy éppen a méhek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a csupasz turkálóknál is csak a királynő hoz világra utódokat.

Csupasz turkálóAz egész életüket föld felszíne alatti üregekben töltő, különleges állatok rendkívül érzékenyek a zavarásra. A természetben ugyanis a felszín alatt csak kevés külső hatás háborgatja őket. Éppen ezért a férőhelyüket is hangszigetelt térben, kissé a rádióstúdiókra emlékeztető módon alakítottuk ki, s hogy az esetleg ennek ellenére beszűrődő rezgéseket is elnyomják, az állatok számára ismerős, ismétlődő zenét, Bach és Vivaldi szerzeményeit játsszuk le. Még az állatgondozók is csak a lehetséges legkisebb zavarással végzik az állatok körüli teendőket, mert az állatkerti szakmában általános tapasztalat, hogy a kelleténél gyakrabban háborgatott csupasz turkálóknál akár el is pusztulhatnak a kölykök.

A sivatagi vakondpatkánynak is nevezett csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) a rágcsálók rendjébe tartozik. Afrika keleti felében, Etiópia, Szomália, Kenya területén honos. Lényegében egész életüket a maguk építette földfelszín alatti üregrendszerben élik le, ennek megfelelően táplálékuk is nagyrészt gyökerekből és gumókból áll. Különlegességük nemcsak sajátos államalkotó, euszociálisnak nevezett társas szerveződésükből áll, hanem néhány élettani furcsaságból is. A csupasz turkálók ugyanis alig éreznek fájdalmat, valamint tökéletes védettséget élveznek a rákos megbetegedésekkel szemben. Emiatt a csupasz turkálókat azért is vizsgálja a tudomány, hogy az eredményeket megpróbálják a humán rákkutatásban is felhasználni.