Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szibériai tigrisnek szibériai hideg 2018. március 1.

Talán sokak számára meglepő, de a tigriseknek meg sem kottyan a zimankó. Ez már csak azért is így van, mert a mi tigriseink szibériai tigrisek. A mostani hidegért felelős légtömegek pedig éppen onnan, Szibéria felől érkeztek.

A mi éghajlatunkhoz hozzátartozik, hogy télen hidegre és hóra is számítani kell. Február utolsó napjaiban azonban az ilyenkor szokásoshoz képest lényegesen hidegebb napok köszöntöttek ránk, sőt, nemcsak itthon, hanem Európa más országaiban is szokatlanul zord időjárást tapasztalhattak az elmúlt napokban. A zimankó miatt mostanában sokan érdeklődtek az iránt, hogy vajon hogy viselik ezt az időjárást az állatkerti állatok. A válasz az, hogy köszönik szépen, jól vannak.

Állataink egy része eleve olyan vidékeken őshonos, ahol a hazainál sokkal hűvösebb éghajlati viszonyok jellemzőek, és ahol a tél is lényegesen keményebb szokott lenni, mint nálunk. Az ilyen állatok közül bizonyára a jegesmedvék, a fókák és a pingvinek jutnak mindenkinek először eszébe, de több más állatunk, például a hóbagoly vagy a rozsomák is fittyet hány a hidegre. És persze a tigrisek is!

Az összes tigrisről persze nem mondható el, hogy „télálló”, és első hallásra talán furcsának is hangzik a dolog, hiszen a tigrisek élőhelyeként sokak lelki szemei előtt a dél-ázsiai trópusi erdőségek, A dzsungel könyve című novellagyűjteményben leírt helyszínek jelennek meg. Ám a mi Állatkertünkben szibériai tigrisek képviselik ezeket a csíkos nagymacskákat, az ő őshazájuk pedig éppenséggel nem mondható trópusi vidéknek. Igaz, nem is a klasszikus értelemben vett Szibériában őshonosak, hanem Oroszország távol-keleti felében, az úgynevezett Tengermelléki határterületen, az Amur és az Usszuri folyók vidékén. Arrafelé telente akár mínusz 40 °C is lehet, a hóban pedig sokszor derékig elsüllyedhet az ember. Vagyis a mi tigriseinknek igazán nem jelent kihívást a mostani időjárás.

Állataink nagyobbik hányada persze inkább melegkedvelő, de ezt biztosítjuk is nekik, hiszen Állatkertünkben jó két tucat látogatható, fűtött állatház és bemutatóhely van. Ez egyébként nemcsak az állatok miatt fontos, hanem a nagyközönséget szolgáló fűtött nézőterek miatt is.

A trópusi-szubtrópusi állatok egy részét egyébként még a hidegebb napokon is ki lehet engedni a kifutóra, persze nem egész napra, hanem csak egy kis séta idejére. Így az elmúlt napokban is előfordult, hogy az elefántok, vagy épp a zsiráfok a nap egy rövid részét nem az istállóban, hanem kint a kifutóban töltötték.