Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Szupercuki” koatikölykök 2018. július 13.

Két kölyök cseperedik az ormányosmedvéknél. Az apróságok május végén születtek, így már elég fejlettek és mozgékonyak ahhoz, hogy a közönség is jól láthassa őket, amint önfeledten hancúroznak a kifutójukban.

Állatkertünkben – sok más állatfaj mellett – az ormányos medvék is rendszeresen szaporodnak. A koati néven is ismert állatok (ez a nevük a tupí indiánok nyelvének szókészletéből ered, és spanyol közvetítéssel terjedt el szerte a világon) szinte minden esztendőben megörvendeztetnek bennünket néhány aprósággal. Az elmúlt években született kölykökről mindenkor be is számoltunk, például itt, itt és itt is.
Jelenleg két kölyök cseperedik az ormányosmedvéknél. Az apróságok május 22-én látták meg a napvilágot, vagyis mostanra már elég nagyok ahhoz, hogy a közönség is jól láthassa őket. Sokat játszanak és hancúroznak, de természetesen ebben az életkorban is szükségük van a pihenésre. Ha esetleg első pillantásra nem találnánk meg őket a Dél-Amerika kifutó szomszédságában lévő férőhelyükön (amelyet az Ausztrál ösvényen át lehet megközelíteni), akkor érdemes a kifutó bal szélén lévő szélvédett belső férőhelyre is egy pillantást vetni (üvegfalon át látható), mert a hancúrozásban kifáradt kölykök általában ott szoktak szunyókálni.

A vörösorrú ormányosmedve (Nasua nasua) a mosómedvefélék rokonságába tartozó, Közép- és Dél-Amerikában honos erdőlakó emlősállat. Étlapján rovarok, apróbb gerincesek, madárfiókák és tojások mellet nagyrészt növényi eredetű táplálékok, gyümölcsök, bogyók és gombák szerepelnek. A nőstények 77 napos vemhesség után 1-4 utódot hoznak a világra. Az apróságok felnövekedve 3 éves koruk után érik el az ivarérettséget. Élettartamuk a vadonban ritkán haladja meg a 7-8 évet, állatkertekben viszont akár 15-17 évig is élhetnek.
Állatkertünkben persze nemcsak az ormányosmedvéknél láthatunk cseperedő apróságokat, hanem sok más állatnál, úgyszólván a kert minden szegletében. Hiszen az elmúlt időszakban gyermekáldás volt az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a vízidisznóknál, a kenguruknál, a flamingóknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél, sőt még a Holnemvolt Várban látható gyimesi racka juhoknál is.