Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tania emlékére 2013. december 11.

Az Állatkert gyarapodásáról szóló sok örömteli híradás mellett olykor kevésbé vidám eseményekről is be kell számolnunk. A napokban hagyott itt bennünket idős jegesmedvénk, Tania, aki 2011 óta élt Állatkertünkben. Az 1990-ben született állat december 5-én pusztult el, néhány héttel az előtt, hogy betölthette volna huszonharmadik életévét.

December 5-én délután elpusztult Tania, Állatkertünk idős jegesmedvéje. A megelőző napokon erre sajnos már számítani lehetett, mert az állat állapota egyre romlott, és a gondos állatorvosi kezelés sem tudott már segíteni a helyzeten.

Tania

Tania 1990. december 23-án született a Rotterdami Állatkertben, életkorát tekintve tehát néhány hét híján huszonhárom esztendős volt. Egy ilyen korú állat már meglehetősen idősnek számít. A vadonban a kölyökkorukat túlélő szerencsés és vitális jegesmedvék általában 15-18 éves korukig élnek, a húszévesnél idősebb állatok pedig ritkaságnak számítanak. Az állatkertekben, ahol a legtöbb állat életteljesítménye a kevésbé küzdelmes élet miatt jobb, mint a vadonbeli fajtársaké, az átlagos élettartam is kissé kitolódik. Ennek ellenére egy 23 éves állat már állatkerti körülmények között is idősnek számít. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a korban már nem ritkák az idős korral összefüggő megbetegedések, illetve szervi problémák is. Tania esetében is erről volt szó.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként különösen sok tapasztalattal rendelkezik a jegesmedvékkel kapcsolatban, hiszen az intézmény – hosszabb-rövidebb megszakításokkal – több mint egy évszázada foglalkozik a faj tartásával és szaporításával. Az 1930-as években világviszonylatban is az elsők között sikerült szaporítani ezeket az állatokat, s ma is számos olyan jegesmedve él a világ állatkertjeiben, melyek ősei egykor Budapesten jöttek a világra. Például az egyik leghíresebb jegesmedvének számító Knut, aki nem sokkal négyéves kora után pusztult el a Berlini Állatkertben, szintén rendelkezett budapesti felmenőkkel. Apai dédapja ugyanis az az Alba nevű jegesmackó volt, aki 1965-ben, Zsuzsi és Gazsi jegesmedvéink frigyéből született Budapesten.