Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tényleg nem maradt több hím fehér orrszarvú? 2018. március 20.

A mai nap egyik híre szerte a világon, hogy elpusztult a földkerekség utolsó hím szélesszájú orrszarvúja. Közben viszont a mi Állatkertünkben három szélesszájú orrszarvú is él, és hím állat is akad köztük. Hogy is van ez?

Zafriel, a Budapesti Állatkert hím orrszarvúja | Fotó: Bodó ÁgnesMárcius 20-án az egész világsajtót bejárta az a hír, hogy elpusztult Sudan, az utolsó hím szélesszájú, vagy más néven fehér orrszarvúja. Közben viszont Állatkertünk rendszeres látogatói jól tudhatják, hogy nálunk három szélesszájú orrszarvú is él, és közülük az egyik – tisztes nevén Zafriel – éppenséggel hím állat. A két dolog között első látásra ellentmondás van.

A magyarázat egyszerűen az, hogy a szélesszájú orrszarvúaknak két alfaját is megkülönbözteti a tudomány. A déli szélesszájú orrszarvú (Ceratoterium simum simum), amely a mi Állatkertünkben is látható, szerencsére ma még nincs kritikus helyzetben. Az északi szélesszájú orrszarvú (C. s. cottoni) viszont valóban egy lépésre van a kipusztulástól, főként, hogy már csak két nőstény állat maradt belőlük.

Az orrszarvúak sokféleségéről, illetve az őket fenyegető veszélyekről már 2015 decemberében részletesen beszámoltunk annak kapcsán, hogy akkoriban a világsajtó attól volt hangos, hogy az északi alfajból már csak három egyed marad (ebből a háromból pusztult el most az egyetlen hím állat).