Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tetőtől talpig feketében 2018. július 20.

Az Állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban sokféle érdekes állattal lehet találkozni. Például a jávai eredetű ayam cemani tyúkfajtával, amelynek jellemzője, hogy az állatok bőre, tolla, csőre, de még a húsa is teljesen fekete.

Május derekán nyílt meg az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár, ahol mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága várja a nagyközönséget, elsősorban persze a kisgyermekkel érkező családokat. Itt kapott helyet például a megújult állatsimogató, de testközelből meg lehet ismerkedni a dámvadakkal és az alpakákkal is.
A Várudvarnál található Majorságban pedig többféle érdekes háziállattal, például az épp malacot nevelő mangalicákkal, vagy a gyimesi racka juhokkal, akiknél egyébként több bárány is cseperedik mostanában

A Majorsághoz egy kisebb baromfiudvar is csatlakozik. Az itt bemutatott fajták egy része (pl. az erdélyi kopasznyakú tyúk) sokaknak lehet ismerős, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy már a Holnemvolt Parkban, sőt, még előtte az egykori Parasztudvarban is bemutattuk őket. Újdonságnak számítanak viszont az ayam cemani tyúkok. Ennek az eredetileg Indonéziában, közelebbről Jáván kitenyésztett tyúkfajtának az a különlegessége, hogy az állatok tetőtől talpig feketék. Fekete a bőrük, a tollazatuk, de még a csőrük és a taréjuk is. Amikor a kakas kukorékol, látható, hogy a fekete szín még a torkukra is kiterjed, sőt, eláruljuk, még a húsuk is fekete. Indonézián kívül leginkább díszbaromfiként, érdekességként szokták tartani, s elmondható, hogy Európában nem is olyan régóta foglalkoznak ezzel a fajtával, hiszen az első tenyészállatokat 1998-ban hozta be kontinensünkre egy holland tenyésztő. A régészeti leletek szerint a házityúk háziasítására több mint négyezer évvel ezelőtt került sor Ázsiában, sőt, előfordulhat, hogy a folyamat már több mint hatezer éve elkezdődött.

Vad ősének hagyományosan a bankivatyúkot tekintik, de ma már a legtöbb kutató úgy gondolja, hogy a ma ismert házityúk több vadon élő, egymással egyébként közeli rokonságban álló ősre, a dzsungeltyúkok több fajára vezethető vissza. A háziasított formát először Dél- és Délkelet-Ázsiában kezdték el tenyészteni, de már az ókori Mezopotámiában is ismerték. Európában először alighanem az ókori görögök tartották, hozzájuk perzsa közvetítéssel jutott el. Az évezredek során a házityúk számos különböző fajtáját tenyésztették ki, ezek között akadnak a Kárpát-medencében kialakult, itt őshonos fajták is, mint a magyar tyúk és az erdélyi kopasznyakú. A Holnemvolt Vár Majorságának baromfiudvarában a sokféle tyúkfajta közül az erdélyi kopasznyakút, a dzsinka bolgár bóbitást, a modern angol törpeviadort, illetve a szóban forgó, tetőtől talpig fekete ayam cemani fajtát láthatja a nagyközönség.