Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tréning az orrszarvúaknál 2017. szeptember 22.

Szeptember 22-e az orrszarvúak világnapja. E jeles esemény alkalmából ezúttal az orrszarvúakkal rendszeresen végzett tréninget mutatjuk be. A tréningnek sokféle haszna van, felfogható egyfajta környezetgazdagításként is.

Szeptember 22-e az orrszarvúak világnapja: a természetvédelmi szakemberek ilyenkor a világ minden táján igyekeznek felhívni a figyelmet e különleges állatokra, és az őket fenyegető veszélyekre is. Mindezt a mi Állatkertünk is fontosnak tartja, már csak azért is, mert orrszarvús ügyekben eleve érdekeltek vagyunk. Intézményünkben komoly múltja van az orrszarvúak tartásának, és szakmai körökben arról is híresek vagyunk, hogy a világon az első és a második olyan orrszarvú is, aki mesterséges termékenyítés eredményeként született, épp nálunk, Budapesten látta meg a napvilágot. Ez pedig komoly eredmény volt, hiszen a mesterséges termékenyítés, mint eljárás alkalmazása az orrszarvúaknál fontos eszköz a természetvédelem kezében.

Teca, a keskenyszájú orrszarvú, akinek egy kecske volt a társaNemcsak az orrszarvúak tartása és bemutatása hagyomány Állatkertünkben, hanem a velük való gondos foglalkozás is. A két világháború között nálunk élt keskenyszáj orrszarvúról, Pityuról például a korabeli Pesten mindenki tudta, hogy a gondozók rendszeresen lenolajjal kenegetik, ápolgatják a bőrét. Teca, az 1970-es években nálunk lakó keskenyszájú orrszarvú kényszerű társtalanságát pedig egészen különleges módon, egy a régi arab lónemesítőktől átvett trükkel orvosoltuk.

Jelenlegi szélesszájú orrszarvúink (Ceratotherium simum), Lulu, Zafriel és Layla gondozásában a legfőbb érdekesség a rendszeres tréning. Ez azt jelenti, hogy – némileg hasonlóan az elefántok, vagy éppen az oroszlánfókák hasonló gyakorlataihoz – a gondozók ezeket az állatokat is megtanítják bizonyos feladatok elvégzésére. A feladatok persze mind olyanok, amelyek az állatok természetes viselkedéséből következnek. Az állatokat munkatársaink jutalomfalatokkal, jó szóval és simogatással ösztönzik, vagyis csak pozitív megerősítést használunk. Különösen Luluval és Zafriellel sikerült ezen a módon sok eredményt elérni.

A rendszeres tréning sok szempontból hasznos. Az egyik legfőbb haszon, hogy egyfajta programot jelent az állatok számára, tehát környezetgazdagításként is felfogható. De hasznos azért is, mert megkönnyíti az állatokkal való foglalkozást. Egy állatorvosi beavatkozás, vagy akár csak egy vizsgálat esetén sokkal könnyebben lehet boldogulni, és az állat számára a legjobb megoldást találni, ha az ilyen műveletekhez is hozzá van szoktatva. Mondjuk egy vérvételt, amely egy egyszerű és teljesen hétköznapi művelet, egy orrszarvúnál nem, vagy csak mondjuk altatásban lehetne elvégezni. Esetleg altatás nélkül valamilyen más trükkös módon, de azt alighanem csak egyszer lehetne megismételni. Ha viszont az állat hozzá van szoktatva, tréningezve van arra, hogy rendszeres időközönként birizgálják a fülét, esetleg valóban vért is vesznek, de közben kedvenc csemegéjével jutalmazzák, maga a vérvétel bármikor megoldható lesz anélkül, hogy a bizonyos kockázatokat rejtő altatásra szükség lenne.

Orrszarvú tréningMostanában a tréningnek egy olyan formájába is belekezdtek a gondozók, amelyhez hasonlót megint csak az elefántok és az oroszlánfókák esetében lehet még látni. A targetbotos, azaz célpálcás tréningről van szó. Ennek lényege, hogy az állatnak megtanítják, hogy bizonyos testrészeit érintse hozzá a targetbot végén található piros gömbhöz. Ha pedig ez már jól megy neki, sokkal könnyebb az állattal megértetni, hogy mit akarunk tőle, vagy hogy hogyan kellene beállnia a vizsgállóállásba ahhoz, hogy az állatkerti munkatársak a megfelelő testtájhoz biztonságosan hozzáférjenek.