Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Új állatunk, a mismi takin 2018. december 22.

Állatkertünk egyik legújabb látványossága a nemrégiben érkezett mismi takin. A veszélyeztetett patás őshazája a Himalája keleti vidéke, a mi állatunk viszont egy franciaországi állatkertből érkezett az európai fajmegmentő tenyészprogram keretében.

A Nagyszikla oldalában, a Mérgesházzal szemben található kifutóban néhány hete egy érdekes új állattal találkozhat a nagyközönség. A mismi takinról van szó, amely – mint a takinok általában – nem számít túlságosan közismert állatnak.

Maguk a takinok a párosujjú patások rendjébe (Artiodactyla), azon belül pedig a tülkösszarvúak családjába (Bovidae) tartoznak. Mivel elég termetes, akár több mázsásra is megnövő állatok, első látásra akár azt is lehetne gondolni, hogy a tülkösszarvúak családján belül a bölényekkel, bivalyokkal, szarvasmarhával állhatnak közelebbi rokonságban. A kutatások azonban kimutatták, hogy rokonság szempontjából a juhokhoz és a kecskékhez állnak legközelebb, és még aránylag közeli rokonuknak mondható a pézsmatulok is.
A takinok hazája a Himalája keleti vidéke, ám a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás jegyében ezen a területen belül többféle típusuk alakult ki. A tudomány négy ilyen típust ismer, abban azonban vita van, hogy ezek ugyanazon faj különböző alfajainak, vagy négy különálló fajnak tekinthetők-e.

A négyféle takin közül a mismi takin (Budorcas taxicolor) az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Jünnan tartomány északnyugati területin őshonos, az aranyszőrű takin (B. bedfordi) a kínai Shenszi tartomány déli felében fordul elő, a bhutáni takin (B. whitei), Észak-Bhután, Tibet, valamint az indiai Szikkim és Arunácsal Prades állam lakója, a szecsuáni takinnal (B. tibetana) pedig Szecsuán tartomány nyugati, illetve Kanszu tartomány déli vidékein lehet találkozni.

A mismi takin nevét az Arunácsal Prades területén magasodó Mismi-hegyekről kapta (gyakran olvashatjuk angol helyesírással, mishmi alakban is). Ez a hegyvidék az állat egyik jellegzetes élőhelye.

A mi mismi takinunk – aki egyébként hím állat, és a Theo nevet viseli – természetesen nem a vadonból érkezett, hanem már maga is állatkerti születésű állat. 2015. február 2-án látta meg a napvilágot a franciaországi Beauval Állatkertben, s onnan került hozzánk a közelmúltban. A fiatal állat az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott, összehangolt fajmegmentő tenyészprogram keretében érkezett Budapestre.

Bár mismi takint most először láthat Állatkertünk közönsége, másfajta takint már korábban is bemutattunk. Az elmúlt években ugyanis egy idősebb szecsuáni takin is élt nálunk, aki a „nyugdíjas éveit" töltötte Budapesten. A Duncan nevű állat már érkezésekor, 2015-ben sem volt éppen fiatal, de akkor még remény volt arra, hogy a tenyészprogram vele is számolhat. Az elmúlt években azonban az idős korral együtt járó egészségi problémák egyre gyakrabban jelentkeztek nála, így további szaporítása végül nem volt lehetséges. 

Duncant sokan kedvelték az állatkerti dolgozók, sőt a látogatók közül is, így mindannyiunk számára szomorú hír, hogy az idős állat néhány nappal ezelőtt elpusztult.

Az új generációt Theo, a nemrégiben érkezett mismi takin képviseli. Terveink szerint ugyanis a jövőben nem a szecsuáni, hanem a – természetvédelmi szempontból egyébként rosszabb helyzetben lévő – mismi takinokkal fogunk foglalkozni, s reményeink szerint mód nyílhat majd a szaporításukra is.