Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vombatkölyök: újabb világra szóló ritkaság 2019. január 25.

A vombatoknál elhelyezett kamerák nemrégiben örvendetes képeket rögzítettek. Molly, az anyaállat erszényéből egy kölyök kandikál ki. E különleges erszényesek állatkerti szaporítása ritkaságnak számít, Budapesten viszont már négyszer sikerült.

Negyedszerre is sikerült a vombatok szaporítása Állatkertünkben: Molly, az anyavombat erszényében ugyanis már hónapok óta egy kölyök cseperedik. Sőt mi több, mostanra már időnként ki is les onnan. Ebből persze most még nem sokat láthatnak látogatóink, mi több, még a mi munkatársaink se nagyon. Ám vombatjaink szálláshelyét még korábban bekameráztuk, így kisfilmen már most meg tudjuk mutatni az erszényből kikandikáló apróságot. Azt persze tudni kell, hogy a vombatok erszénye hátrafelé nyílik, így a kölyök feje ilyenkor az anyaállat két hátsó lába között szokott megjelenni. A felvételen nemcsak az látszik, amint a kicsi nézelődik (és a lábát is kidugja), hanem az is, hogy amikor Molly túl tolakodónak találja az az apuka, Wally közeledését, ezt egyáltalán nem rejti véka alá.

 A csupaszorrú vombatoknál a vemhességi idő nagyjából egy hónap. Az aprócska újszülött szinte embriószerűen fejletlen, fejlődése ezután hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik. Magát az ellést a legritkább esetben sikerül megfigyelni, így a gondozók számára a kicsi megszületésének általában az az első jele, hogy az anyaállat erszénye kissé domborodni kezd. Ez általában néhány hét, két-három hónap elteltével szokott látható lenni. Az erszényben fejlődő apróságnak közben kinő a szőre és a szeme is kinyílik, s általában hathónapos korára, de mindenképpen az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből. De még ezután hetek telnek el addig legalább néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

Fejlettsége alapján a mi mostani vombatkölykünk hozzávetőleg fél éves lehet, ami azt jelenti, hogy tavaly ősszel születhetett. Számításaink szerint márciusban jön majd el az az idő, amikor már látogatóink is jó eséllyel láthatják a jövevényt, de a kis vombat láthatóságának alakulásáról természetesen rendszeresen be fogunk számolni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni híradásainkat itt a honlapon, és persze Állatkertünk hivatalos Facebook-oldalán is.

Az erszényesek közé tartozó vombatok rendkívül ritkán láthatók állatkertekben. Őshazájukon, Ausztrálián kívül a hivatalos adatok szerint jelenleg összesen 18 állatkertben tartanak vombatokat. Ezen belül a déli szőrösorrú vombatot (Lasiorhinus latiforns) 5 észak-amerikai és 1 európai, a csupaszorrú vombatot (Vombatus ursinus) pedig – ilyen van nálunk is is – 3 észak-amerikai, 2 ázsiai és 7 európai állatkertben mutatják be. Európában tehát összesen 8 olyan állatkert van, ahol a nagyközönség vombatokkal találkozhat, ám ezek szinte mind Európa nyugati felében, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, illetve Dániában találhatók. Az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok állatkertjei közül kizárólag Budapesten tartanak vombatokat!

Még ritkább, hogy a vombatok szaporodjanak is! Az ilyesmi ugyanis még az ausztráliai állatkertekben sem számít mindennapos dolognak. Ausztrálián kívül pedig mindössze 10 helyen (Antwerpen, Budapest, Chicago-Brookfiled, Duisburg, Halle, Hannover, Koppenhága, Londrina, Los Angeles, Whipsnade) születtek eddig vombatok. Az európai szaporulat több mint száz év alatt összesen 16 kölyök volt, ebből egy Halléban (1914), egy Whipsnade-ben (1931), egy Antwerpenben (1972), négy Duisburgban (1975, 1978, 1983, 2017), szintén négy Hannoverben (1982, 1988, 1990, 1993), további négy Budapesten (2012, 2014, 2015, 2018), egy pedig Koppenhágában (2015) jött a világra.

A vombatok tartásának Budapesten több mint százesztendős hagyománya van. Az első állat még 1897-ben érkezett, de a feljegyzések alapján nem állapítható meg, hogy pontosan melyik fajhoz tartozott. 1911-ben hozzánk került második vombatunkról viszont pontosan tudjuk, hogy egy csupaszorrú vombat volt, aki Tasmania szigetéről, négy hónapos hajóút után érkezett hozzánk. A harmadik budapesti vombatra az idősebb látogatóink még emlékezhetnek: egy déli szőrösorrú – illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú" – vombat volt, aki 1956. augusztus 22-én érkezett, és egészen 1973. január 3-ig volt látható az Állatkertünkben.

Azután hosszabb ideig nélkülözni kellett a vombatokat, mígnem 2011-ben – kétéves intenzív előkészítő munka után – két csupaszorrú vombat érkezett hozzánk. Ők a most is nálunk élő tenyészállatok. Molly, a nőstény 2008 januárjában, a hím, Wally pedig ugyanezen év márciusában született. A nőstény Tasmánia keleti feléből, a hím pedig a sziget északi vidékéről való, de mindkettő mesterséges körülmények között született, tehát nem vadon befogott állatokról van szó. Egészen fiatalon kerültek össze a tasmániai Richmondban működő Zoodoo Wildlife Parkban, majd onnan érkeztek végül Budapestre. A száz évvel korábbi viszonyokkal ellentétben viszont nekik nem kellett hónapokig hajózniuk, hiszen légi úton sokkal gyorsabban le lehetett bonyolítani a szállítást. Az állatok a tasmaniai Hobartból először Melbourne-be, onnan Dohába, a katari fővárosba, majd Dohából Budapestre utaztak a szállításban segítségünkre siető Qatar Airways repülőgépével.

Molly és Wally nagyszerű tenyészállatoknak bizonyultak, az anyaállat korábban már három kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen, és a negyedik is nagyon ígéretesen fejlődik.