Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Beszámoló fás szárú növények cseréjéről 2017. augusztus 31.

Az előzetes szakvélemények és a jogszabály által előírt hatósági eljárás lefolytatása alapján a fejlesztési területen 16 fás szárú növény kivágására került sor, amelyet 66 újonnan telepített fával fogunk pótolni. Az erről szóló beszámoló itt olvasható.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet rendelkezései szerint lefolytatott fakivágási engedélyezési eljárás alapján a volt Vidámpark helyén található fejlesztési területen 16 fát vágunk ki. A fák eltávolításának oka az volt, hogy a terület funkciójának megváltozásából adódó átalakítások miatt ezek a faegyedek eredeti helyükön nem maradhattak, viszont állapotuk és kertészeti értékük alapján nem volt érdemes új helyre átültetni őket.

A szóban forgó faegyedek közül egy gyomfának számított, kilencnek különböző mértékben volt csonkolva a koronája, három fa esetében a fagyöngy fertőzés is problémát jelentett, egy kislevelű hársat alászorult, féloldalas korona jellemzett, egy platánon a törzsön lévő nagy méretű beforratlan seb éktelenkedett, ráadásul ugyanennek az egyednek az egyik vezérága is hiányzott, egy mezei juharnak pedig alul sérült volt a törzse.

Azon faegyedek esetében, amelyek az átalakítások miatt nem maradhattak a helyükön, a legtöbbször az átültetést választottuk, hiszen azt szeretnénk, ha a meglévő koros fák közül minél több a jövőben is a területen növekedne. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos faátültetésre is sor került. A szóban forgó 16 fa esetében azonban az volt az ésszerű megoldás, ha azokat az erőforrásokat, amelyeket az átültetésük igénybe venne, inkább olyan új faegyedek telepítésére fordítjuk, amelyek nyomán minőségi cserét tudunk megvalósítani. Ennek érdekében pótlásként 4 japán juhart, 5 ezüst juhart, 1 mocsári tölgyet, 1 japán gyertyánszilt, 6 vörösfenyőt, 22 kínai mamutfenyőt, 3 hegyi mamutfenyőt és 24 mocsárciprust tervezünk telepíteni. Ezáltal a területre jellemző faállomány fajösszetétele sokkal jobban fog közelíteni a gyűjteményes kertekre jellemző állapotokhoz (amilyen az Állatkert klasszikus területén van, illetve a botanikus kertekben is lenni szokott), távolodva az egyszerű fásított közterekre jellemző fajösszetételtől (amilyen az egykori Vidámparkban is volt).

Az eltávolított 16 faegyed mindegyikénél – ahogy Állatkertünkben minden más alkalommal is – állapotuk alapos felmérése előzte meg a cseréjükkel kapcsolatos döntés meghozatalát. Ezt követően folytattuk le a vonatkozó jogszabály előírásai szerinti engedélyezési eljárást, s ezután került sor magára a kivágásra. Az eltávolított fák anyagát az állattartó helyek berendezésénél, például az állatok számára mászási lehetőséget kínáló mászófaként hasznosítjuk.

A volt vidámparki terület átalakításának részét képező botanikai fejlesztésekről itt olvashat további részleteket.