Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elkészült az új kiszolgáló zóna 2017. június 28.

Június 22-én adtuk át az új kiszolgáló zónát. Itt található az új üzemellátási épület a műhelyekkel, öltözőkkel, illetve a takarmányozási központtal, az új állatorvosi állomás, valamint az intézményi adminisztráció irodáit befogadó épület is.

Fontos állomásához érkezett az új területen megvalósuló fejlesztések folyamata. Június 22-én, csütörtökön ugyanis átadtuk az új kiszolgáló zónát, amely az egykori Vidámpark területének „hátsó”, a vasút és a Hungária körúti felüljáró felé eső sarkában, valamint olyan területeken, amelyek az egykori Vidámpark mögött helyezkedtek el (ISZKI Országos Toxikológiai Intézetének korábbi telke stb.). Az új kiszolgáló zóna részét képezi a nemrégiben átadott új üzemépület, az irodaépület és az új állatorvosi állomás is.

Az új üzemépület összesen 1874 négyzetméternyi hasznos alapterülettel szolgálja az üzemellátást. Az épület maga egy háromszintes, illetve egy földszintes épületszárnyból áll. A földszintes épületszárnyban alakítottuk ki az új takarmányozási központot, amely a takarmánykonyhából, a kapcsolódó hűtőtermekből és fagyasztókamrákból, illetve egyéb kiszolgáló helyiségekből áll. Ebből a takarmányozási központból látjuk takarmánnyal az Állatkertben lakó mintegy kilencezer állatot.

Az üzemépület háromszintes szárnyának földszintjén egy asztalos- és egy lakatosműhelyt, illetve egy elektromos fogadóhelyiséget alakítottunk ki. Az első emeleten találhatók az állatkerti dolgozók öltözői és egyéb szociális helyiségek, illetve itt kapott helyet a villanyszerelő műhely is. A második emeletet egyrészt az intézményi könyvtár, másrészt az Ismeretterjesztő Osztály helyiségei foglalják el.

Szintén az új kiszolgáló zónában található az Állatkert kétszintes, központi irodaépülete, hivatalos nevén az Irányírási Központ. Ez nem új, hanem igen patinás épület, amelynek azonban lényegesen megváltozott a funkciója. Eredetileg ugyanis rendőr laktanyának épült, az utóbbi időben pedig az ISZKI Országos Toxikológiai Intézetének otthonául szolgált. A 2016-os évben azonban a Toxikológiai Intézet átköltözött a vasút túloldalára, a Szabolcs utcába, a megüresedett épületet és a hozzá tartozó telket pedig az Állatkert örökölte meg, így ezt is az új kiszolgáló zóna részévé tudtuk tenni. Az épületben működnek tehát az intézményi adminisztrációt szolgáló irodák, többek között ennek a cikknek a megírására is a szóban forgó irodák egyikében került sor.

Ugyancsak az új kiszolgáló zóna része az új állatorvosi állomás. Ennek kialakítására az előbbiekben bemutatott, patinás múltú irodaépülethez csatlakozó földszintes épületszárnyban került sor, amely eredetileg a rendőrkaszárnyához kapcsolódó istállónak épült. Az állatorvosi állomáson külön vizsgálót, műtőt, előkészítőt és labort, röntgenhelyiséget, kórbonctani helyiséget, gyógyszerszobát és több munkaszobát is kialakítottunk.

A kiszolgáló zónával kapcsolatos munkálatok már a tavalyi év derekán elkezdődtek. Az Országos Toxikológiai Intézet korábbi ingatlanát tavaly júliusban vettük át. Az idei év elejére elkészült a felújítás, így februárban mind az irodák, mind az állatorvosi állomás átköltözhetett az új helyre. Az új üzemépület kivitelezése ősszel indult meg, februárban már szerkezetkész állapotban volt, június első felében pedig a takarmánykonyha és a műhelyek átköltöztetése is megtörtént. Az üzemellátási funkciók régi helyükről való elköltöztetésére azért is van szükség, mert az általuk korábban elfoglalt területen már zajlanak a Holnemvolt Vár kialakításával kapcsolatos munkálatok.

Az új kiszolgáló zóna ünnepélyes avatására 2017. június 22-én, csütörtökön, a kora délutáni órákban került sor. Az új létesítményeket dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója avatta fel. Az ünnepélyes esemény keretében a meghívott vendégek, köztük a sajtó képviselői megtekinthették az új kiszolgáló zóna létesítményeit, sőt, az irodaépület földszinti tanácstermében megtartott tájékoztatón az előadók az Állatkert fejlesztésével kapcsolatos fő tudnivalókat, illetve az ezzel kapcsolatban két nappal korábban megjelent kormányhatározatban foglaltakat is ismertették az érdeklődőkkel.