Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gazdasági udvarból állatkerti játszópark 2018. március 7.

A hamarosan megnyíló Holnemvolt Vár területének egy része korábban az Állatkert gazdasági udvaraként működött, s ennek az udvarnak is megvan a maga históriája. Volt itt jégverem, terményes, istálló, állatklinika és munkásszálló is.

Az egykori gazdasági udvar külső része a Holnemvolt Vár kivitelezésének kezdete előtt; szemben az ekkorra már irodának használt lakóépület rövid (boltíves) szárnya, jobbra a régi kocsiszín, amely ekkor állatorvosi állomásként működött, balra pedig a takarmányraktár épülete

Állatkertünk hamarosan megnyíló új játszóparkja, a Holnemvolt Vár részben a megszűnt Vidámpark területének egy részén, részben olyan területen létesül, ahol 1908-tól 2017-ig a gazdasági udvarunk működött. Ez a gazdasági udvar az Állatkert ellátását szolgálta: itt volt a takarmánykonyha, a jégverem, itt volt a kocsiszín, és persze az állatkerti szállításokat végző fuvaros lovak istállója is. Itt voltak a szolgálati lakások is, ahol az állatkerti dolgozók java része lakott.

A 110 év során persze az épületek közül többnek változott a funkciója. Az 1907-ben épült takarmánykonyha ugyan mindvégig a kert lakóinak etetéséhez szükséges takarmányok előkészítését szolgálta, de felszerelését többször is korszerűsítettük. A tárolásban is sok változás történt, hiszen például a jégvermet az idők során elektromos hűtőgépek váltották fel. A kocsiszín egy része sokáig kultúrteremként működött, később pedig állatorvosi állomásként használtuk. A lakóépület, amelynek hosszú szárnya 1908-ban, boltíves rövid szárnya pedig 1927-ben készült el, az utolsó években irodáknak és a könyvtárnak adott helyet.

Régi életképek az egykori gazdasági udvarból; balra fent: terménykiadás a takarmányraktárból a két világháború között; jobbra fent: anyagmozgatás 1976-ban; balra lent: a kultúrteremben Szederjei Ákos főigazgató gratulál Szabó István főápolónak, aki 1918-tól 1970-ig, 52 éven át volt az Állatkert dolgozója; lent középen: zsákok felhúzása a terményes padlásra a fuvaros lovak egyikének segítségével; jobbra lent: a takarmánykonyha az 1960-as évek elejénAz istálló története egészen különleges, hiszen az Állatkertnek eredetileg csak néhány fuvaros és málhás lova volt. Rájuk azért volt szükség, mert nemcsak a kerten belüli, hanem az 1950-es évekig a kert területén kívüli szállításokat is fogatolt járművekkel oldották meg. De a zsákolt terményeket sem elektromos csörlővel, hanem lóerővel húzták fel a padlásra. A kocsiszín végében lévő istálló azonban már az 1930-as évek derekára kicsinek bizonyult, annál is inkább, mivel ebben az időben lovagló- és hajtóiskola is működött az Állatkertben. Sőt, a nagyobb istállótér jól jött az 1970-es és ’80-as években is, amikor kísérleti gyermeklovardát tartottunk fenn.

Állatkertünk régebbi dolgozóit sok emlék köti a gazdasági udvar sajátos hangulatú világához, amelyből a nagyközönség nem sokat láthatott. Hiszen ez a terület a múltban kívül esett a kert látogatható övezetén. Az új fejlesztések nyomán azonban a terület és épületei megváltozott funkcióval, Holnemvolt Várként nyílnak meg a nagyközönség előtt. Természetesen a gazdasági udvar régi funkciói is megmaradtak, csak ezeket az üzemellátási funkciókat új területre, az új kiszolgáló zónába költöztettük át.

Egykori gazdasági udvarunk múltjáról és átalakulásáról további információkat ide kattintva olvashat.