Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

ICOMOS delegáció látogatása 2018. február 8.

Előadás és helyszíni bejárás keretében ismerhették meg az ICOMOS Tanácsadó Missziójának tagjai az Állatkert korábbi műemlékvédelmi eredményeit és a jelenleg zajló fejlesztéseket. Intézményünk munkáját egyébként már 2009-ben ICOMOS-díjjal ismerték el.

A műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek világában jól ismert az ICOMOS elnevezés. A Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottságát (International Council on Monuments and Sites) jelölik ezzel a mozaikszóval. Ez a bizottság lényegében az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) műemlékvédelmi bizottsága, s e minőségében az ugyancsak az UNESCO égisze alatt működő Világörökség Bizottság állandó szakértő intézménye.

Az ICOMOS Tanácsadó Missziójának Budapesten tartózkodó két szakértője, prof. dr. Bernhard Furrer és prof. Michael Morrison – egyéb helyszínek mellett – Állatkertünket is felkereste egy olyan delegáció élén, amelynek több hazai szakértő, köztük az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöki teendőit ellátó dr. Fejérdy Tamás is tagja volt.

Az állatkerti séta során prof. dr. Persányi Miklós főigazgató nemcsak a korábban megvalósult, műemlékvédelmi szempontból is fontos fejlesztések eredményeit mutatta be a delegáció tagjainak, hanem körbekalauzolta őket a fejlesztési területen zajló építkezésen is. A helyszíni bemutatót követően az állatkerti főigazgató egy prezentáció keretében ismertette a jövőbeli terveket.

A Fővárosi Állat- és Növénykert természetesen nem most először került kapcsolatba az ICOMOS-szal. Mi több, az intézményben évtizedek óta folyó kiemelkedő színvonalú műemlék-helyreállítási és fenntartási munka elismeréseképpen az Állatkert 2009 tavaszán ICOMOS-díjat is kapott. Az ICOMOS-delegáció látogatása illeszkedik abba a folyamatba, amelynek során intézményünk számos fontos szakmai szervezettel és testülettel, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottságának Biodiverzitás Albizottságával, a Magyar Urbanisztikai Társasággal, valamint a Levegő Munkacsoporttal külön is egyeztetett a kert új területein megvalósításra kerülő fejlesztésekkel kapcsolatban.