Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kismalacok a Holnemvolt Várban 2018. május 25.

Az nemrég megnyílt új állatkerti játszóparkhoz, a Holnemvolt Várhoz tartozik az új Majorság, tehénnel, birkával, baromfikkal, és persze Icával, a mangalica kocával, aki épp három aranyos kismalacot nevel. Gyereknapkor érdemes őket is meglátogatni!

Állatkertünk legújabb látványossága, a Holnemvolt Vár (amelyről minden fontos információ megtalálható a www.holnemvoltvar.hu oldalunkon), amelyhez – sok más egyéb mellett – háziállat bemutató is tartozik. A Majorságban többek között magyar tarka szarvasmarhákkal, gyimesi rackákkal, a baromfiudvartan több érdekes tyúkfajtával, a tevék felé eső oldalon pedig mangalicákkal is találkozhatunk.

A mangalica egyike őshonos, illetve régen honosult sertésfajtáinknak, s manapság már hungarikumként tekintünk rá. Kialakulására a Kárpát-medencében került sor a XVIII. században, ősei részben délszláv fajták, például a sumadia sertés, részben a török időket átvészelt (a hódoltsági területeken ugyanis a vallási előírások miatt visszaszorult a sertéstenyésztés) hazai sertések voltak. A XIX. század elejére a mangalica már az egész országban elterjedt, a XX. század derekán azonban jelentős mértékben visszaszorult, mert a fogyasztói igények változása miatt a tenyésztői érdeklődés a zsírsertések helyett a hússertések felé fordult. Az elmúlt évtizedekben viszont a fajta ismét reneszánszát éli.

A mi majorságunkban látható mangalica kocát, Icát már csak azért is érdemes felkeresni, mert épp három aranyos kismalacot nevel. A röfögő és sivalkodó társaság igazán szórakoztató látvány, a minden hájjal megkent kismalacok pedig ártatlan tekintettel próbálják rávenni a látogatókat, hogy a korláton benyúlva megvakargassák őket (ne dőljünk be, mert megharapdálhatják a kezünket, simogatásra alkalmasabbak a közeli állatsimogató lakói).

Hamarosan itt a nemzetközi gyermeknap! Irány az Állatkert, és persze a Holnemvolt Vár a Majorsággal és a mangalica kismalacokkal!