Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Közműkiváltás a fejlesztési területen 2017. június 27.

A Hermina út 1950-ben megszűntetett, az egykori Angolpark és a vurstli közötti szakaszának örökségeként a volt vidámparki terület alatt nyílegyenesen haladt át egy 600 mm-es főnyomócső. Nemrégiben végeztük el ennek áthelyezését.

A fejlesztések aktuális állapotáról szóló márciusi beszámolónkban egyebek mellett arról is írtunk, hogy a tavasz végén és a nyár elején a fejlesztési területen közműveket fogunk kiváltani és áthelyezni. Elsősorban a volt vidámparki terület alatt nyílegyenesen áthaladó ivóvízvezeték kiváltásáról van szó.

Az ilyen típus vezetékek nyomvonala általában a közforgalmú utakat követi a könnyebb hozzáférhetőség, a megfelelő védőtávolság biztosítása miatt. Ez volt a helyzet a Hermina út alatti, 1928-ban lefektetett, 600 milliméter átmérőjű, öntöttvas nyomóvezeték esetében is, amely a Fővárosi Vízművek Zrt. hálózatának részeként a Pap Károly utcai 1200 milliméteres gerincvezeték és a kőbányai úti 2×500 milliméteres vezetékpár között biztosít összeköttetést.

A Hermina út északnyugati vége (az egykori Angolpark és a vurstli közötti, s egészen a Budapest-Vác vasútvonalig tartó szakaszon) azonban 1950-ben megszűnt, mert az utca két átellenes oldalán található vurstli és Angolpark területét összevonták, létrehozva ezzel a Vidámparkot. A főnyomócső azonban a helyén maradt, így ettől kezdve a Vidámpark telkének kellős közepén vezetett át – természetesen továbbra is a felszín alatt. Minthogy a Vidámpark sétányainak hálózata követte az eredeti telekhatárt, akkor nem volt feltétlenül szükséges a vezeték áthelyezése, jóllehet az távolról sem volt ideális, hogy az egykori panorámakereket (amit a többség óriáskerék néven ismert) éppen a főnyomócső fölé építették.

Amikor a területet megörököltük, a fejlesztések tervezésekor a terület kellős közepén nyílegyenesen átvezető főnyomócső problémájával is foglalkoztunk. A megfelelő védőtávolság biztosítása érdekében a tervezők új nyomvonalat jelöltek ki, hogy a vezeték a jövőben a területre tervezett két tematikus bemutatóhely, a Holnemvolt Vár és a Pannon Park határvonala mentén, az ide tervezett sétány alatt haladjon.

A nyomóvezeték áthelyezésével kapcsolatos munkálatokra az elmúlt hetekben került sor, részben az Állatkerti körút azon szakaszán, ahol az a Hermina út hossztengelyétől elkanyarodik, részben pedig az Állatkert új gazdasági udvarában, az egykori Vidámpark mögötti területen. A cikkünket illusztráló felvételek ez utóbbi helyszínen készültek.