Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Lóra fel! Újjáéledő lovas hagyományok 2018. március 14.

Állatkertünk hamarosan megnyíló új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban sok más mellett lovas élményekkel is várjuk majd a nagyközönséget. Szeretnénk feléleszteni kertünk gazdag lovas hagyományait.

Az állatkerti lovagló és hajtóiskola egyik ötösfogataÁllatkertünkben mindig is voltak lovak. Kezdetben azért, mert a motorizáció térhódítása előtti időkben a szállítási feladatokat fogatolt járművekkel oldották meg. Ehhez pedig igáslovak kellettek. 1935-ben aztán létrejött az állatkerti lovagló és hajtóiskola, Horváth Zdenkó nyugállományú méneskari alezredes vezetésével. A képzés iránt igen nagy volt az érdeklődés, ismertségéhez pedig az is hozzájárult, hogy a következő évben az Országos Mezőgazdasági Kiállításon az állatkerti hajtóiskola ötös pónifogata is bemutatkozott. A fogatot a kiállításon Waldmann Walter, az iskola tizenkét éves növendéke hajtotta.

Négyesfogat a két világháború közötti időszakbólA második világháború elsöpörte a lovasiskolát is, a háború után pedig a teherautók elterjedésével már igáslovakra is alig volt szükség. A lovas hagyományok ezt követően csak 1975-ben folytatódtak, amikor Szidnainé dr. Csete Ágnes vezetésével létrejött az Állatkerti Kísérleti Gyermeklovarda, ahol sok-sok gyermek tanulta meg a lovaglás, a lóval való bánásmód fortélyait. A lovarda eredeti formájában 1988-ig működött, eztán jött létre az Állatkert lovas csoportja, a legendás Lénárd Béla bácsi vezetésével.

Az elmúlt években az Állatkert területének szűkössége miatt csak kevés hely jutott a lovas látnivalóknak és élményeknek, ám az új területen, a Holnemvolt Várban, a „Nyíhangár” térségében végre lesz mód arra, hogy újjáélesszük ezeket a szép állatkerti lovas hagyományokat.

Sok fiatal tanult lovagolni az Állatkerti Kísérleti Gyermeklovardában
A fiatalok nemcsak a lovaglást, hanem a lóról való szakszerű gondoskodást is megtanulhatták