Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megnyílt a Sünispotály a Holnemvolt Várban 2018. augusztus 17.

Augusztus 16-án megnyitottuk a Holnemvolt Vár legújabb látnivalóját, a Sünispotályt. Az új bemutató mentőközpontban a nagyközönség megismerheti az Állatkertben zajló mentőmunkát, és persze magukat a mentett állatokat is.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az Állatkert új területeire tervezett fejlesztések sorozata. A májusban megnyitott Holnemvolt Vár új látványosságaként ugyanis megnyitottuk a Sünispotályt. A bemutató mentőhely az Állatkertben zajló mentőmunka új, a korábbinál sokkal nagyobb kapacitású központja, amelyben a mentő tevékenység csaknem minden részletét meg tudjuk mutatni a nagyközönségnek.

Mint ismeretes, Állatkertünk több évtizede foglalkozik Magyarországon őshonos, vadon élő, és nagyrészt természetvédelmi oltalom alatt álló állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek, köztük törött szárnyú gólyáknak, mérgezett sasoknak, fészekből kiesett fiókáknak, elárvult kismókusoknak, sérült sünöknek és telelésben megzavart denevéreknek a mentésével. Manapság már ezerötszáz és kétezer közötti a mentőhelyre évente bekerülő mentett állatok száma, így a mentőmunkát szolgáló kapacitások bővítése mindenképpen szükséges volt.

A Sünispotályban azonban nemcsak a mentett állatokról gondoskodunk, hanem e munka minél több részét igyekszünk bemutatni a nagyközönségnek is. A cél, hogy látogatóink megismerhessék az Állatkertben zajló mentőmunkát, illetve azokat a veszélyforrásokat is, amelyek miatt az állatok egy része időnként segítségre szorul. Ezeknek a tényezőknek a visszaszorításában ugyanis a társadalom segítségére is szükség van, hiszen a mentett állatok egy része szándékos emberi tevékenység (pl. a meglőtt madarak, mérgezett sasok esetében), vagy esetleg emberi figyelmetlenség (pl. megégett sünök az őszi avarégetéskor) miatt kerül veszélybe.

Az új Sünispotály átadása tehát nemcsak természetvédelmi szempontból fontos, hanem a közművelődés, ismeretterjesztés, környezeti nevelés szempontjából is. Ehhez a jelentőségéhez még külön is hozzájárul a Sünispotály emeletén kialakított Frakk-terem. Ez lényegében egy oktatóterem, amely az ismert mesefigura történetén keresztül mutatja be az otthon tartott házikedvencek tartásának helyes módját, felhívva a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

A Sünispotály tematikailag a Holnemvolt Vár része, megvalósítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ZOO4NAT projekt keretében kerül sor. A száz évvel ezelőtt épült, eredetileg kocsiszínnek, majd takarmánytárolóként, az utóbbi években pedig állatorvosi klinikaként használt épületet 75 millió forintos költséggel alakítottuk át Sünispotállyá.

A Sünispotály hivatalos megnyitójára augusztus 16-án, a kora délutáni órákban került sor. Az új bemutató mentőhelyet dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, és dr. Sós Endre, az Állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek.

Az új Sünispotályról, illetve az állatkerti mentő tevékenységről, valamint a ZOO4NAT projektről további információkat ide kattintva olvashatnak.