Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megtörtént a bővítés, haladnak a fejlesztések 2017. március 1.

Állatkertünk területe 2014 óta 7,2 hektárral növekedett, s e területeken több fejlesztésen is dolgozunk: a Meseparkon, a Pannon Parkon, az új kiszolgáló zóna kialakításán és az új közművek kiépítésén is. Röviden áttekintjük, mivel hol tartunk éppen.

A készülő üzemellátási épület alapozása 2016 novemberében Közismert, hogy a megszüntetett Vidámpark egykori területét a Fővárosi Állat- és Növénykert kapta meg (illetve bizonyos értelemben visszakapta, hiszen jelentős része a múltban az Állatkerthez tartozott). A terület felhasználására készült szakmai koncepció szerint itt két fő új attrakció, a Mesepark, illetve a Pannon Park valósul meg a működésükhöz szükséges egyéb fejlesztésekkel együtt. Utóbbiak között van egy új üzemellátási kiszolgáló zóna létesítése, illetve egy autóparkoló építése. Mindezekről a Fővárosi Közgyűlés több ülésén is tárgyalt, és valamennyi alkalommal ellenszavazat nélkül döntött, a Kormány pedig 2015-ben határozott a fejlesztéshez szükséges források biztosításáról.

A bezárt és leszerelt Vidámpark területét 2014 februárjában vettük át. Természetesen ekkor még nem lehetett elkezdeni valamennyi fejlesztés kivitelezését, hiszen ezek tervezése, előkészítése több éves intenzív munkát kívánó folyamat. A kivitelezést ugyanis szükségszerűen megelőzi a beruházás döntés-előkészítése, a beruházási döntés, a tervek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás, az engedélyezési tervek elkészítése, az engedélyezés folyamata, a kiviteli tervek elkészítése és a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás is. Ezért a kibővített területen a Fővárosi Közgyűlés döntései szerint átmeneti, ideiglenes jelleggel a Holnemvolt Park nevű családi szabadidő parkot alakítottuk ki, amely a 2014-es és a 2015-ös szezonban sikeresen működött.

A fejlesztési területen számos kivitelezői munka már 2014-ben elkezdődött (elsősorban a leendő Mesepark területén), a 2016-os évben pedig több szempontból is felgyorsultak az események.

Az új üzemellátási épület szerkezetkész állapotbanHa magát az Állatkert területének bővítését nézzük, az már 2014-ben elkezdődött, 2016 közepére pedig be is fejeződött. 2013-ig az intézmény a 10,8 hektáros (107.619 négyzetméter) klasszikus állatkerti területen, illetve a karantén és a háttérkertészet által elfoglalt 3805 négyzetméteres területen működött. Azóta megkapta a volt Vidámpark 6,5 hektáros (65.335 négyzetméter) területét, továbbá az egykori Vidámpark mögött zónában az Országos Toxikológiai Intézet korábbi, 2160 négyzetméternyi területét, valamint ugyanitt 1926 négyzetméternyi MÁV területet, illetve a Varannó utca azon 3209 négyzetméternyi szakaszát, amely az Állatkert klasszikus területe, illetve a volt vidámparki terület közé esett. 2014 és 2016 között tehát jogi értelemben is dokumentált módon (alapító okirattal, vagy használati, bérleti megállapodással) 72.630 négyzetméterrel bővült ki az Állatkert által használt terület, vagyis az intézmény jelenleg összesen 184.054 négyzetméternyi területen működik a Városliget térségében. Ebben a számban nincs benne a Margitszigeti Kisállatkert 6091 négyzetméternyi területe, amelynek fenntartásáról ugyancsak a Fővárosi Állat- és Növénykert gondoskodik.

A fejlesztési területen több szálon is folynak a munkák. Eleve két komplex attrakció, a Mesepark-Mesevár, illetve a Pannon Park kerül megvalósításra ebben a zónában, ám ezek feltétele az új kiszolgáló zóna kialakítása, valamint bizonyos közmű-áthelyezési munkálatok. Emellett külön fejlesztési elem az úgynevezett Hermina garázs kialakítása is. A fejlesztések tehát jelenleg öt szálon zajlanak:

  1. Már készül a Mesepark-Mesevár új attrakció-együttes, amely a volt vidámparki terület kisebb részén, illetve azon a területen valósul meg, amely mindig az Állatkerthez tartozott, ám mivel üzemellátási funkciókat szolgált, a közönség számára nem volt látogatható. 2016-ban elkészültek az egykori szolgálati épületben kialakítandó Mesevár kiviteli és kiállítási tervei. Sikeresen lezajlott a Mesevárba tervezett kiállítás és játszóház eszközbeszerzésével egybekötött kivitelezésének megvalósítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. A nyertes ajánlattevő már tavaly megkapta a munkaterület nagyobb részét, itt elkezdődött az építészeti és épületgépészeti előkészítés, a díszlet és játszótermi elemek gyártása, illetve folyamatban van a multimédiás játékok szoftvereinek fejlesztése is. Az elmúlt hetekben pedig a munkaterület fennmaradó része is felszabadult. A Mesepark-Mesevár átadása még ebben az évben megtörténik.

  2. Nagy készültségi szinten van az új kiszolgáló zóna kialakítása. Megtörtént a telekhatárok rendezése, a tervezés, illetve valamennyi engedély beszerzése. Júliusban átvettük az Országos Toxikológiai Intézet ingatlanát, amely az egykori Vidámpark és a vasút között helyezkedik el. Itt elvégeztük a szükséges felújítási munkálatokat is, sőt idén februárban a régi gazdasági udvarból az állatorvosi rendelő és a szolgálati épület összes irodája át is költözött. A tervezést és a sikeres közbeszerzést követően ősszel elkezdődött az új gazdasági épület (műhelyek, öltözők, raktárak, könyvtár, irattár) és az új takarmányellátó létesítmények (konyha, hűtőtermek, fagyasztókamrák) kialakítása az új kiszolgáló zónában. Az épületek már több mint szerkezetkész állapotban vannak, bennük a szerelési munkákat végzik. A létesítmények idén tavasszal készülnek el, s ezzel be is fejeződik az új kiszolgáló zóna kialakítása, így a volt gazdasági udvarról az összes régi, 105 éve ott működő funkció kiköltözhet, átadva a helyet az új Meseparknak.

  3. Fontos fejlesztési feladat a közművek kiváltása és áthelyezése, amely a Mesepark, és a Pannon Park megvalósításának is feltétele. A fejlesztések ezen vonalán a 2016-os évben sikeresen lefolytattuk a területen átvezető 600 mm-es víz nyomóvezeték kiváltására vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelynek nyomán a vállalkozói szerződés is aláírása került. A kivitelezési munkák már megkezdődtek, befejezésük 2017 júniusára várható.

  4. Tovább dolgozunk a Pannon Park megvalósításán is, amely a volt vidámparki terület nagyobbik felét fogja elfoglalni. Ennek az attrakciónak a leggyakrabban emlegetett eleme a biodóm, amely a Pannon Park tágas szabadtéri kifutókkal övezett központi, fedett parkként kialakított építménye lesz. A tavalyi évben a Pannon Park jogerős építési engedélyt kapott. A közbeszerzési eljárást követően a szükséges bontási munkálatok is lezajlottak: megtörtént a Vidámparktól átvett rossz állapotú épületek, valamint a rengeteg burkolat (beton, aszfalt, viacolor stb.) és játéküzemek vastag betontesteinek a bontása. A volt vidámparki területből ugyanis több mint 40 ezer négyzetméteren volt szilárd burkolat vagy épület. A jogerőre emelkedett építési engedély alapján megkezdődött a kiviteli tervezés is, és a közbeszerzést megalapozó tervdokumentációt a tervező le is szállította. Sikeresen lefolytattuk a beruházáshoz kapcsolódó költségbecslési, költségmenedzseri, műszaki lebonyolítói, műszaki ellenőri és egyéb műszaki tanácsadások ellátására irányuló közbeszerzési eljárást. Még tavaly megkezdődött a hátralévő tervezési feladatok ellátására, illetve a kivitelezési feladatok megvalósítására vonatkozó fővállalkozói közbeszerzési eljárás is. A nyílt, uniós pályázatot azonban eredménytelennek kellett nyilvánítanunk, mivel a beérkezett ajánlatok összege meghaladta a rendelkezésre álló forrást. Így – összhangban a közbeszerzési törvény vonatkozó paragrafusaival – az egyébként alkalmasnak bizonyult ajánlattevőkkel tárgyalásos eljárást kezdtünk meg az ajánlatok és lehetőségek közelítése céljából. Ez a folyamat jelenleg zajlik.

  5. Végül meg kell említeni, hogy a fejlesztések része az ún. Hermina garázs kialakítása az egykori Vidámparktól átvett területen, amely a Városliget más intézményeinek parkolási igényeinek kielégítését is segíteni fogja. Ez a fejlesztés jelenleg korai előkészítési fázisban van.