Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Műhelyből tevekifutó lesz 2017. szeptember 4.

A leendő Holnemvolt Vár megvalósításának egyik újabb állomása az egykori szociális épület végének elbontása, amelyre a napokban többen is figyelmesek lehettek. Az így felszabaduló területen és annak környékén fogjuk kialakítani a tevék új kifutóját.

A bontással helyet csinálunk a tevék új kifutójánakA Szavanna istálló vasút felőli végén, az itt található szolgálati célokat szolgáló, a kert látogatható részét a gazdasági udvari övezettől elválasztó kapun át augusztus utolsó napjaiban többen is láthatták, hogy ott egy harapó fejjel, bontóollóval felszerelt lánctalpas bontógép serényen harapdálja ki az ott álló épület falait.

A szóban forgó épület az Állatkert hivatalos építményjegyzékében szociális épület néven szerepel. Felépítésére 1969-ben került sor az akkori gazdasági udvar vasút felőli végében, a kertészeti szaporító telep, az ún. „Micsurin-kert” mögött. Az épület alagsorában kazánházat és raktárakat, földszintjén a tervszerű megelőző karbantartás szolgáló TMK műhelyeket (asztalos, lakatos, villanyszerelő, víz- gáz- és központifűtés-szerelő, autószerelő), az emeleten pedig a dolgozók számára öltözőket, illetve egy üzemi étkezdét, menzát alakítottak ki. Ezeknek a szociális létesítményeknek az átadása abban az időben nagyon jelentős lépésnek számított az állatkerti dolgozók munkafeltételek javításában. Az üzemi étkezde emellett számos, a dolgozók számára szervezett rendezvénynek is helyszíne volt, így – bár az épület szépnek aligha mondható – a régebbi munkatársak közül többen bizonyos nosztalgiával tekintenek rá.

A szociális épület régi felvételeken, eredeti állapotábanA szociális épület funkciója az elmúlt csaknem fél évszázad során alig változott. Egyedül az üzemi étkezde szűnt meg az 1990-es évek derekán, majd a helyére (részben az étkezdéhez tartozó egykori terasz beépítésével) a műszaki irodák kerültek.

Az épületet egy részét most azért bontjuk le, mert az a terület, amelyet az Állatkert gazdasági udvara számára még 1909-ben kijelöltek abból a megfontolásból, hogy az a kert félreeső hátsó sarka volt, a volt Vidámpark területének átvételével már egyáltalán nem számít félreesőnek. Éppen ezért a gazdasági, üzemellátási funkciókat a volt gazdasági udvarból az egykori Vidámpark mögötti területre költöztettük át, amint erről korábban már be is számoltunk. A volt gazdasági udvart pedig átalakítjuk, és a Holnemvolt Vár részeként hamarosan megnyitjuk a nagyközönség előtt.

Az átalakítás része az is, hogy az egykori szociális épületnek csaknem a felét elbontjuk. Erre került tehát sor augusztus utolsó napjaiban. A bontás nyomán felszabadult terület az ide tervezett új tevekifutó része lesz.

Korabeli cikk az épület 1969-es építéséről