Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szervác, Pongrác és Bonifác 2014. május 23.

Így hívják azt a három Jersey marhát, akiket a Holnemvolt Parkban láthat a közönség. A barátságos tinókat nemcsak a karámjukban lehet megtekinteni, hiszen gondozóik rendszeresen sétáltatják őket a látogatók között, a Holnemvolt Park sétaútjain.

A Holnemvolt Parkban jelenleg harmincféle állatot mutatunk be. Közéjük tartoznak a Jersey marhák is. Egészen pontosan három ilyen állatunk van, név szerint Szervác, Pongrác és Bonifác (e nevek névnapjai épp a múlt hét elejére estek). A három tinó tavaly novemberben érkezett egy balmazújvárosi tejgazdaságból, s kezdetben a gazdasági udvar istállójában laktak. A Holnemvolt Park megnyitása óta azonban a nagyközönség is láthatja őket a majorsági részen, nagyjából a barlangvasút bejáratával szemközt kialakított karámjukban.

Szervác, Pongrác és Bonifác igazán barátságos állatok. Annyira, hogy gondozóik rendszeresen sétálni viszik őket. Egy kis szerencsével tehát nemcsak a karámjukban figyelhetjük meg ezeket az állatokat, hanem olyankor is, amikor az állatgondozók a Holnemvolt Park sétaútjain vezetik végig őket.

A Jersey marha a világon élő mintegy nyolcszáz különféle szarvasmarha fajta egyike. Nevét onnan kapta, hogy eredetileg az Anglia és Franciaország között található Csatorna-szigetek egyikén, Jersey szigetén tenyésztették ki. Az eredeti változat mellett, amely ma is a legelterjedtebb szarvasmarha fajta Jersey szigetén, két másik változata is kialakult. A dán és az új-zélandi változat valamivel jobb tejelő, így e változatok képviselői terjedtek el szerte a világon.

SzervácA Jersey tipikus tejhasznú szarvasmarha. Ennek megfelelően testalkatára nézve inkább csontosnak mondható, nem igazán izmos, húsos állat. A termelt tej mennyiségét illetően ugyan nem rekorder, hiszen a legelterjedtebb fajtának számító holstein fríz sokkal több tejet ad, viszont a Jersey teje lényegesen zsírosabb. Az úgynevezett teljes tehéntej eredetileg 4 %-os zsírtartalmú, de ennél a mai elterjedt tejelő fajták, így az említett holstein fríz teje is hígabb valamivel. Azonban a boltban kapható folyadéktej zsírtartalmához ez is elegendő. A Jersey marha tejének zsírtartalma 5 és 8 % között szokott lenni, ráadásul a tej nemcsak zsírban gazdag, hanem értékes fehérjéket is tartalmaz igen jó arányban. A Jersey marha tehát koncentrált tejet ad, amelyet a tejiparban nemcsak folyadéktej, hanem mindenféle más, magasabb zsírtartalmú tejtermékek előállítására is nagyszerűen fel lehet használni.

Mivel a fajta egy aránylag kis szigeten alakult ki, és tejelő fajtaként egyébként sem a nagy testtömeg elérése volt a tenyésztés legfőbb célja, nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a Jersey a legtöbb ma elterjedt szarvasmarha fajtával összehasonlítva lényegesen kisebb termetű. A tehenek általában 400-450, a bikák 700 kg-osak, a marmagasság pedig ritkán haladja meg a 120-125 centimétert. Szervác, Pongrác és Bonifác, a három tinó ráadásul még igen fiatal, aprócska termetük tehát egyáltalán nem meglepő.