Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A 2017-es év mentett állatai 2018. január 4.

Az óévben több mint ezerötszáz Magyarországon őshonos, emberi segítségre szoruló vadon élő állatot mentettünk. Többek között 158 fekete rigót, 27 gólyát, 21 baglyot, 257 sünt, 29 mókust és 204 denevért.

Állatkertünk szerteágazó természetvédelmi tevékenységén belül az egyik fontos terület a mentőmunka. Ez alatt a Magyarországon őshonos, vadon élő és nagyrészt természetvédelmi oltalom alatt álló fajok olyan egyedeinek mentésért értjük, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A mérgezett sasoktól a törött szárnyú gólyákon át az elárvult kismókusokig, vagy a telelésben megzavart denevérekig sokféle állatnak tudunk ilyen módon segíteni.

A cél minden esetben az, hogy a sérült vagy beteg állatokat meggyógyítsuk, a legyengülteket felerősítsük, az elárvultakat pedig felneveljük, és minden tekintetben olyan állapotba hozzuk, hogy újra alkalmasak legyenek arra, hogy a természetben emberi segítség nélkül boldoguljanak. Ezeket az állatokat a megfelelő élőhelyeken szoktuk szabadon engedni. Természetesen előfordul olyan is, hogy egy-egy állat életét ugyan sikerül megmenteni, de elengedni már nem lehet (például olyankor, amikor a sérülés jellege miatt nem állítható helyre egy madár röpképessége). Az ilyen állatok hosszabb távon is nálunk maradnak (ez a helyzet például a Margitszigeti Kisállatkertben látható gólyák és különféle ragadozó madarak esetében is).

A fenti mentőmunkát az Állatkertünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt végezzük.

A 2017-es esztendőben a mentett állatok száma meghaladta az ezerötszáz egyedet, így továbbra is mi mentjük a legtöbb állatot az országban. Természetesen sok más szervezettel, így az illetékes hatóságokkal, a hazai nemzeti parkokkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, a Somogy Természetvédelemi Szervezettel és több más természetvédő szervezettel együttműködve végezzük ezt a munkát.

A mentett állatok között természetesen az óévben is messze a madarakból volt a legtöbb, az összes mentett állat több mint fele, közel kilencszáz egyed tartozott a madarak közé 71 különböző fajból. A legnagyobb számban mentett madárfaj a fekete rigó volt, összesen 158 egyeden segítettünk az év során. De magas volt a segítségre szoruló széncinegék (99 egyed), házi rozsdafarkúak (50 egyed), nagy fakopáncsok (43 egyed) és vörös vércsék (41) száma is. 25 fehér és 2 fekete gólyát is mentettünk.

A második legnagyobb csoportot az emlősök képviselik: itt 15 faj közel félszáz egyedén volt alkalmunk segíteni. A legmagasabb számban mentett emlősfaj ezúttal is a sün volt (257 egyed), de 204 denevérrel (8 különböző faj) is dolgunk akadt a mentőmunka során. 29 mókusról (nagyrészt elárvult állatok) is gondoskodtak munkatársaink az év során.

A madarak és az emlősök mellett valamivel több, mint száz hüllőt is mentettünk 2017-ben. Legnagyobb részük teknős volt de akadtak közöttük rézsiklók, erdei siklók és fali gyíkok is. A kétéltűeket az óév mentett állatai között két foltos szalamandra képviselte.

A mentő tevékenységhez kapcsolódó szabadon engedésekről az év során több alkalommal is beszámoltunk (tavasszal, nyáron és ősszel is), és hírt adtunk néhány különleges esetről, például a novemberi hódmentő akcióról is.