Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A magyar óriásnyúl – könyvbemutató az Állatkertben 2017. április 12.

Kedden délelőtt Állatkertünkben került bemutatásra az a frissen megjelent, új ismeretterjesztő könyv, amely őshonos háziállataink egyikét, az Országgyűlés által nemzeti kinccsé nyilvánított magyar óriásnyulat ismerteti meg az olvasókkal.

A húsvét közeledtével egyre több szó esik a nyulakról. Az Állatkert ilyenkor a felelősségteljes állattartásra hívja fel a nyúlvásárláson gondolkodók figyelmét, az ünnep hosszú hétvégéjére pedig nyuszisimogatót szervez a nagyközönségnek. Idén azonban egy nyulakkal kapcsolatos könyvbemutatónak is otthont adott intézményünk.

A magyar óriásnyúl az őshonos háziállat fajták egyike, amelyet – több más hagyományos fajtánk mellett – az Országgyűlés egy 2004-es határozatában nemzeti kinccsé nyilvánított. Bár a nyúltenyésztéssel foglalkozó szakkönyvek rendre megemlítik ezt a fajtát, speciálisan a magyar óriásnyúlról szóló mű legutoljára 1942-ben látott napvilágot. Éppen ezért dr. Tóth Zsigmond magyar óriásnyúllal foglalkozó munkája olyan hiánypótló könyv, amellyel a hazai ismeretterjesztő és szakirodalom több mint hét évtizedes adósságát sikerült törleszteni.

A könyv ünnepélyes bemutatójára április 11-én, kedden került sor az állatkerti Barlangteremben, ahol dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta egyrészt a könyvet, másrészt a fajta jelentőségét. Egyben emlékeztetett arra, hogy az agrártárca az utóbbi években aktívan támogatta a magyar óriásnyúl ügyét, a gödöllői Haszonállat-Génmegőrzési Központban pedig úgynevezett nukleuszállományt alakítottak ki, s a kistermelői mintaprogramba is bevonták a fajtát.

Dr. Tóth Zsigmond, a kötet szerzője a témaválasztás előzményeinek történetét is megosztotta a résztvevőkkel. Gyenes Ádám, a könyvet a TIT Kossuth Klubbal közösen gondozó L’Harmattan Kiadó ügyvezető igazgatója pedig egyebek mellett arról beszélt, hogy a kötet műfaját ismeretterjesztő kézikönyvként jelölné meg, mert egyszerre jellemzi az ismeretterjesztő művek közérthetősége, ugyanakkor a gyakorlati szakemberek számára kézikönyvként is használható.

Prof. dr. Persányi Miklós, intézményünk főigazgatója még az esemény kezdetén házigazdaként köszöntötte az esemény résztvevőit, s felidézte azt is, hogy az Állatkert milyen komoly szerepet vállalt az őshonos, illetve régen honosult hazai fajták megmentésében, fenntartásában.