Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aggódunk Asháért 2018. november 23.

Csaknem hatéves ifjú elefántunkon aggasztó tüneteket tapasztalunk. Egy a vadonban élő, és az állatkertekben tartott ázsiai elefántoknál is gyakori, alattomos kór lehet az ok, melynek gyógyítását nemzetközi protokollok alapján végzik állatorvosaink.

Asha péntek esti, bódításban végrehajtott vizsgálata és kezeléseCsütörtök óta aggasztó tüneteket tapasztaltunk egyik fiatal elefántunknál, Ashánál. A már csaknem hatesztendős, budapesti születésű elefánthölgynél (aki a mostani kiselefánt, Arun nővére) váratlan gyengeséget figyeltek meg a gondozók. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikál a környezetével, és a gondozókkal sem működik együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult.

A betegeskedő elefántot a gondozók természetesen különválasztották a csapat többi tagjától, az állatorvosaink pedig megkezdték az állat vizsgálatát, kezelését.

A tünetek alapján szinte bizonyos, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedéssel van dolgunk, amely mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok egyik jellemző, és igen alattomos betegsége. A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban benne van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.

A megbetegedés jelentős problémákat okoz a vadonbeli és az állatkerti állományokban is, jóllehet az utóbbi esetek – az ellenőrzött körülmények miatt – természetesen jobban dokumentáltak. Az 1990-as évek közepe óta több mint félszáz, állatkertben tartott ázsiai elefántnál tapasztalták a betegség megjelenését, egyedül az Egyesült Királyság állatkertjeiben 11 ilyen esetet írtak le. Rossz hír, hogy a betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten. Ám éppen azért, mert egy jellemző, és jelentős problémákat okozó megbetegedésről van szó, állatkerti szakmai körökben számos kutatócsoport foglalkozik ezzel a kórral. Mi több, a Washingtoni Nemzeti Állatkertben külön laboratóriumot is létrehoztak az elefánt herpeszvírus kutatására. A tapasztalatok és kutatási eredmények alapján egy nemzetközi kezelési protokollt is összeállítottak, a mi állatorvosaink is ennek alapján kezelik Ashát, sőt, nemzetközi konzíliumra is sor került, ahogyan ez más állatkertek esetében is szokás ilyenkor.
A péntek este, bódításban elvégzett vizsgálatok eredményei mind megerősítették állatorvosaink herpeszvírusra vonatkozó előzetes diagnózisát, bár egyes minták vizsgálata még folyamatban van, ezek elemzését kiemelt sürgősséggel végzik. Természetesen maga a kezelés is megkezdődött, Asha infúziót és antivirális szert is kapott. A gondozók pedig éjjel-nappal vele vannak, hogy az állapotában jelentkező minden apró változást azonnal észlelhessék.

Azt persze mondanunk sem kell, hogy Ashának most a legnagyobb nyugalomra van szüksége, így a nagyközönség őt most nem láthatja. Bízunk azonban abban, hogy látogatóink megértéssel fogadják ezt, és velünk együtt szorítanak azért, hogy az Ashát megtámadó alattomos kórt sikeresen legyőzzük.