Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állati (jó) könyvtár 2014. június 20.

Péntektől vasárnapig a 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is képviselteti magát az Állatkertben, éspedig a Nagy-tó partján. Az Állati (jó) könyvtár címet viselő program keretében nemcsak olvasnivalóval, hanem sok érdekes programmal, játékkal, író-olvasó találkozóval várják az állat- és könyvbarátokat. A két intézmény között egyébként már korábban is volt együttműködés: éppen száz éve annak, hogy Szabó Ervin és Lendl Adolf kezdeményezésére mozgókönyvtár létesült az Állatkertben.

Június 20-tól 22-ig, azaz péntektől vasárnapig tart az Állati (jó) könyvtár program a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársai mindhárom napon reggel 9-től délután 6-ig a várják az állat- és könyvbarátokat a Nagy-tó partjánál „olvasószobával", sok-sok játékkal, kézműves foglalkozással és író-olvasó találkozókkal. Pénteken 15 órától Nógrádi Gábor, szombaton 16 órától Varró Dániel, vasárnap 16 órától pedig Bosnyák Viktória hívja közös olvasásra és beszélgetésre az érdeklődőket.

Túl azon, hogy a program keretében két fontos fővárosi közművelődés intézmény működik együtt, a rendezvény egyúttal tisztelgés is a múlt hagyományai előtt. Éppen száz éve hívták ugyanis életre az állatkerti mozgókönyvtárat. Ennek előzménye egyszerűen annyi volt, hogy Szabó Ervin könyvtárigazgató és Lendl Adolf állatkerti igazgató remek szakmai és emberi kapcsolatot ápoltak egymással, így magától értetődő volt, hogy a két közművelődéssel foglalkozó intézmény között valamiféle együttműködés jöjjön létre. Az 1914-ben létrehozott mozgókönyvtár könyveit egy külön e célra épített kiskocsin vontatta körbe az állatkerti sétautakon egy – később pedig kettő – ceyloni törpeszamár. A könyveket állatkerti bérlettel lehetett kölcsönözni, és azokat a séta során, vagy akár az egyik padra leülve lehetett olvasgatni, majd távozáskor a főbejárat mellett kellett leadni. A kölcsönözhető könyvállomány kezdetben kétszáz kötetnyi volt, ezt azonban az érdeklődés nyomán hamarosan ötszázra kellett bővíteni. A könyvek között ismeretterjesztő és szépirodalmi kötetek is akadtak. Az állatkerti mozgókönyvtár egészen az első világháború végéig működött. Sajnos a mozgókönyvtár kocsija nem vészelte át az azóta eltelt időket, de néhány régi fénykép még emlékeztet erre a szolgáltatásra.