Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatkerti Állat-egészségtani Tanszék alakul 2015. május 21.

Az Állatkertbe kihelyezett Állatkerti Állat-egészségtani Tanszék alakul a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Az erről szóló megállapodást ma délután írta alá a kar dékánja és intézményünk főigazgatója.

Az egzotikus állatkerti állatok gyógyítása, egészségvédelme speciális területnek számít az állatorvos-tudományon belül. Egyrészt azért, mert nagyrészt vadállatokkal, másrészt, mert egzotikus fajokkal van dolguk az állatkerti állatorvosoknak. Ez lényeges különbség mind a gazdasági haszonállatok, mind a kedvtelésből tartott állatok orvoslásához képest. Ráadásul az állatkerti állatorvosnak nagyon sokféle, nagyon különböző anatómiai és élettani sajátosságokkal rendelkező állatot kell kezelnie. A Fővárosi Állat- és Növénykertben például 876 különböző faj egyedeinek egészségvédelméről kell gondoskodni, amelyek között nemcsak emlősök és madarak, hanem hüllők, kétéltűek, halak és gerinctelenek is akadnak.

Azért, hogy a jövő állatorvosai már egyetemi hallgatóként minél több elméleti és gyakorlati ismeretet elsajátíthassanak az állatkerti állatokkal kapcsolatban, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara – Állatkertünkkel együttműködve – Állatkerti Állat-egészségtani Tanszéket hoz létre, amely kihelyezett tanszékként intézményünkben fog működni. A tanszék életre hívásáról szóló megállapodást szerdán délután írta alá prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Kar dékánja, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója.

Az Állatorvos-tudományi Kar hallgatói számára az új kihelyezett tanszék tovább bővíti az állatorvos-tudomány e speciális területében való elmélyülés és gyakorlati tapasztalatszerzés lehetőségét, amely annál inkább fontos, mert az állatkerti állatorvoslás eredményei az elmúlt években jelentősen felértékelődtek a természetvédelmi biológia egyéb területein is. Mi több, manapság a kisállat praxisban is egyre több egzotikus vadállattal lehet találkozni, márpedig ezen állatok orvoslásában éppen az állatkertek bírnak a legnagyobb tapasztalattal.

A kihelyezett tanszék működésének keretében természetesen nemcsak oktató munkával, hanem kutatással is foglalkoznak majd. Ez igen fontos az Állatkert szempontjából, hiszen az állatkerti állatgyűjtemények fenntartásában még ma sincs mindenre kész recept, s a leghelyesebb megoldásokat épp a kutatások eredménye nyomán lehet megtalálni.

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karával, illetve annak jogelőd intézményeivel, amelyekben világszerte elismert, magas színvonalú képzés folyik, a Fővárosi Állat- és Növénykert több mint egy évszázada működik együtt. Az egyetem történetének egyik neves iskolaszervezője és egykori rektora, dr. Hutÿra Ferenc például már a 19. század végén foglalkozott állatkertünk egyes állatainak orvoslásával. A 20. század első éveiben dr. Rátonyi Zoltán, aki állatorvosként irányította az Állatkertet, az állatkerti állatokkal kapcsolatos megfigyeléseit az érdeklődő egyetemi hallgatókkal is megosztotta. Hasonlóan fontos kapcsolódási pontot jelentett az állatkerti állatorvosi munka és az egyetemi oktatás között az 1920-as években dr. Raitsits Emil, az 1930-as években dr. Abonyi Lajos, az 1950-es és ’60-as években pedig dr. Lépold Jenő és dr. Dózsa István munkássága. A rendszerváltoztatás után közel két évtizeden át működött az a program, melynek nyomán összesen mintegy nyolcvan-száz leendő állatorvos töltötte az Állatkertben takarmányozástani gyakorlatát.

Állatkertünk állatorvosai csaknem egy évtizede vesznek részt rendszeresen a kedvtelésből tartott állatok betegségei tantárgy oktatásában óraadóként, állatkerti állatorvoslás és természetvédelmi állatorvoslás témakörökben. Emellett kezdettől fogva tevékenyen részt vállalnak a hallgatók oktatásában a posztgraduális egzotikus állatgyógyász szakállatorvos képzés keretében, mind elméleti, mind gyakorlati területen. Régi hagyománya van annak is, hogy a szakdolgozatuk elkészítéséhez állatkerti témát választó hallgatók a szükséges kutatásokat, megfigyeléseket, vizsgálatokat intézményünkben végzik el az állatkerti állatorvosokkal való konzultáció mellett.