Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kolleganők, köszönjük! 2019. március 8.

Az év minden napján indokolt lenne, de a nemzetközi nőnapon külön is alkalom kínálkozik arra, hogy tiszteletünket és nagyrabecsülésünket fejezzük ki női munkatársaink iránt. Nélkülük aligha lehetne Állatkertünk Európa élmezőnyében.

Az Állatkert történetének korai időszakában, 100-150 évvel ezelőtt nemigen voltak még női dolgozóink. Háborús időkben azonban, amikor a férfi munkatársak egy részét a frontra vitték harcolni, előfordult, hogy feleségeik és nagyobb gyermekeik álltak helyettük munkába. Időnként az is megesett, hogy egy-egy elárvult kisállatot a férfi állatgondozók feleségei neveltek fel.

A legkorábbi, névről és képről ismert női munkatársunk Cerva Frigyesné, a Madárosztály egykori vezetőjének felesége volt: ő sem állt ugyan hivatalos alkalmazásban, de férje munkáját segítve számos kisállatot nevelt fel cumisüveggel. A legemlékezetesebb védence egy kis vidra volt, aki felcseperedve Állatkertünk egyik népszerű lakója lett a két világháború közötti időszakban.

Az igazi fordulat a második világháború után következett be, attól fogva egyre nőtt a női dolgozók száma és aránya Állatkertünkben.

Először a kertészek és az adminisztratív munkatársak között lett jelentős a számuk, ám később az állatgondozói munkakörben is egyre több hölgy kezdett el dolgozni. Az 1950-es, 1960-as években pedig már az sem volt elképzelhetetlen, hogy a szebbik nem képviselői vezető munkatársai lehessenek az intézménynek. Időben a legelső közülük Kiáczné Sulyok Mária volt, aki a Botanikai-Kertészeti Osztályt vezette hosszú időn keresztül, a második pedig Bogsch Ilma, aki már az 1960-as évek végén az Akvárium-Terrárium Osztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett. S ha már itt tartunk, intézményünk azon kevés állatkertek egyike, amelynek már volt női főigazgatója is, méghozzá az imént említett Bogsch Ilma személyében.

Büszkék lehetünk arra, hogy ma Állatkertünk jelenlegi dolgozóinak fele, összesen 103 fő a hölgyek közül kerül ki, mint ahogy arra is, hogy ma minden korábbinál több szakterületen vannak jelen, munkájukkal kivívva mindannyiunk elismerését és nagyrabecsülését. Tudásuk, tehetségük, szakmaszeretetük, és az Állatkert fontos céljai iránti elkötelezettségük nélkül intézményünk aligha lehetne az európai állatkertek élmezőnyében.
Kolleginák, köszönjük!